1 av 3
Giron Sámi Teáhters pjäs DEH
2 av 3
Från pjäsen DEH. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Giron Sámi Teáhters pjäs DEH
3 av 3
Från pjäsen DEH. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

Teaterpjäs ger råd till barn och unga

Syftet med Giron Sámi Teáhters nya pjäs DEH är att vägleda barn och ungdomar när de befinner sig i svåra och jobbiga situationer.

Risten Anne Wasara har tillsammans med sina skolkompisar kommit genom höstens första snö från Karesuando till Kiruna för att se teater och hon förväntar sig att det ska bli...

- Kul och spännande och jag hoppas den är bra eftersom den är riktad till ungdomar säger, Risten Anne Wasara.

Giron Sámi Teáhters nya pjäs DEH riktar sig till barn och ungdomar mellan 10 och 13 år. Berättelsen handlar om att våga sätta gränser och våga gå sina egna vägar ibland, att vinna över sina egna rädslor och tycka om sig själv. Premiären är avklarad och nu väntar en fyra månader  lång turné runt om i Sápmi. Manusförfattare och regissör är Johanna Huss och hon har fått hjälp av skådespelarna Anna Åsdell, Sarakka Gaup och Elina Israelsson som alla kommer ihåg hur det är att vara barn.

- Det är inte alltid så lätt att vara barn. Med den här pjäsen vill vi visa hur man kan lösa svåra situationer när man har fått uppleva något jobbigt, säger Elina Israelsson.

För skådespelarna är det skönt att vara igång med föreställningarna och det är speciellt roligt att spela för barn och ungdomar eftersom de visar ärligt om de gillar pjäsen eller inte. Med pjäsen vill man ge lite råd.

- Att det är möjligt och viktigt att vara den man är, det är helt okej. Du duger och du är bra. Jag vill ge självkänsla, säger Sarakka Gaup.

En av rollerna, Kim, spelad av Anna Åsdell, svär ofantligt mycket och på scenen finns en skylt som varnar tittarna för svordomar men det bekommer inte Risten Anne.

- Ja, ibland kan man känna att man inte orkar nåmer, då vill man bara svära!

Risten Anne är nöjd efter att ha sett pjäsen. Den uppfyllde hennes förväntningar och väckte tankar.

- Att man får vara som man är och inte behöver bry sig om vad andra tycker, säger Risten Anne Wasara.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".