Signar Holmström, valnämndens ordförande är med och räknar rösterna i sametingsvalet 2017
1 av 2
Signar Holmström, valnämndens ordförande, på plats i Luleå inför rösträkningen till årets sametingsval. Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi
Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer.
2 av 2
Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer. Foto: Thomas Sarri / Sameradion & SVT Sápmi

Sametingets valnämnds ordförande får rejäl arvodeshöjning

Signar Holmström: Bara en naturlig utveckling
2:03 min

Valnämndens ordförande föreslås få sju och en halv gånger så mycket arvode de två första åren när Sametingets styrelse nu höjt arvodena för sametingets politiker. Orimligt hävdar kritiker.

Bara en naturlig utveckling säger valnämndens tidigare ordförande Signar Holmström, Jakt- och fiskesamerna.

Signar Holmström vill att det ska informeras bättre vid nästa sametingsval. Därför har de lämnat in en önskelista till nya valnämnden.

- Vi vill komma ut i god tid för det här. Det innebär att valnämnden måste jobba aktivt redan för första dagen vid den nya valperioden. Få till medel och ha en systematik vid informationen, säger han.

Signar Holmström hade 12000 kronor årsarvode under mandatperiodens två första år. Per-Mikael Utsi är vald till ny ordförande för valnämnden. Han har ett årligt arvode på 92 000, de två första åren. 

Det här möter hård kritik hos oppositionspartiet Landspartiet svenska samer och Lars-Jonas Johansson som hävdar att det inte är så mycket jobb som valnämnden har de två första åren innan nästa sametingsval.

- Ogenomtänkt och ansvarslöst av styrelsen. De arbete som valnämnden har att göra är i princip inget att göra alls.

- Han är väl lycklig och nöjd att han skott sig. Han har fått ta del av kakan. Det är faktiskt det som är den nya styrelsens ledstjärna. Att sko sig, säger han.

Men alla oppositionspartier är inte eniga. Största partiet Jakt- och fiskesamernas Signar Holmström säger att om styrelsen valt att prioritera efter deras rapport så är det bra. För då ska det utredas och jobbas för att nästa sametingsval ska bli bättre.

Bland annat har förra valnämnden förslag om att få till en valundersökning vid nästa sametingsval, förbättra valblanketter. Dessutom vill man utreda om samer i de nordiska grannländerna och Ryssland kan få rösträtt i Sametingsval här i Sverige även om de bott här kortare tid än tre år.

- Om man budgeterar att det här ska göras. Att den nya valnämnden ska göra det här. Då är det befogat att den nya ordföranden får den här ersättningen. Vi har inte sett resten av budgeten. Vi har bara sett att valnämndens ordförande får den här lönen, om man uttrycker sig så. Jag skulle bli besviken om man i det fortsatta budgetarbetet inte klubbar de pengar som behövs för att, om jag uttrycker mig rått, har fullt jobb hela mandatperioden, säger Signar Holmström.

Totalt kommer valnämndens ordförande Per-Mikael Utsi få 370 000 i arvode på fyra år, jämfört med drygt 200 000 som förra ordförande i valnämnden fick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".