Jörgen Jonsson, ordförande i SSR. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 4
Jörgen Jonsson, ordförande i SSR. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
Isak Utsi
2 av 4
Isak Utsi, ordförande i Sáminuorra, konstaterar att debattklimatet kring samer och renskötande samer är hårt och upplever också att det tyvärr tycks accepterat. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
Edvin Rensberg, ordförande Ruvhten sijte. Foto: Marit Kuhmunen / SVT Sápmi
3 av 4
Edvin Rensberg, ordförande Ruvhten sijte, tror att rättegången kommer att leda till att alla samer dras över en kam. Foto: Marit Kuhmunen/ Sameradion & SVT Sápmi
Jerker Bexelius var först ut att rösta i Östersunds vallokal. Sametingsvalet 2017
4 av 4
- Man har en känsla av att samhället bara väntar på tillfällen, liknande det här för att sätta igång, säger Jerker Bexelius, verksamhetschef på sydsamiska kulturcentret Gaaltije. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Jaktbrottsrättegången

Oro i Sápmi för näthat och rasism

Jörgen Jonsson: Man vet ju att näthatet ökar
2:34 min

Fyra av de fem åtalade i jaktbrottsrättegången som startar idag i Luleå tingsrätt har direkta kopplingar till samebyar. Sameföreningar och samebyar som vi har talat med är rädda för att det här ska leda till ökat näthat generellt mot renskötande samer.

Är du oroad över att bli utsatt? Berätta vad du tycker här i vår kommentering! Följ vägen fram till rättegången i vår tidslinje!

I Sápmi finns det en oro för ökat näthat och rasism generellt mot renskötare och samer med anledning av jaktbrottsrättegången i Luleå tingsrätt, där fyra av de de fem åtalade enligt förundersökningen har direkt anknytning till rennäringen och samebyar.

- Man vet ju att näthatet ökar i samband med den här typen av händelser, säger Jörgen Jonsson ordförande i Svenska samernas riksförbund.

Flera samebyordföranden i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten tror att rättegången kommer att leda till att alla samer dras över en kam.

- Och då behöver man inte en fällande dom heller för att man ska bli anklagad och då faller ju alla renskötare under samma kam, nu är det klart vad man sysslar med, säger Edvin Rensberg som är ordförande i Ruvhten sijte.

Vilhelmina södra samebys ordförande Tomas Nejne är orolig för ökat näthat och rasism. Han menar att det finns en attityd i samhället idag att samer, renskötare och boskapsägare skyddar sina djur på olika sätt och att de som värnar om rovdjuren i sin tur skriver först och tänker sedan.

- Det där ger ett uttryck ut i samhället att vi är inte lagliga, säger Tomas Nejne.

Också Jonas Stenberg i Västra Kikkejaur sameby är orolig för ökat näthat.

- Definitivt ja. Just i det här specifika fallet är det stor risk att det får en negativ inverkan om man ser till hotbilden i alla fall'

Men alla som vi pratat med är inte lika oroliga för just näthat. Tomas Unga i Vittangi sameby är inte orolig och har inte upplevt näthat personligen.

- Men är man ute i samhället så brukar ju tonfallet vara lite annorlunda. Man pratar mer negativt om renskötsel och rennäring, att de är tjuvjägare. Det är sånt man får höra.

Inte heller Jonas Kråik, som är ordförande i Handölsdalen sameby är direkt orolig för ökat näthat, men av ett helt annat skäl.

- Det där finns ju redan, så vi är inte direkt sådär jätteoroliga, men visst kan det bli en påspädning, det är ingen tvekan om det, att det kommer att användas emot samebyar när det gäller rovdjur.

För att motverka rasismen menar han att det krävs ökad kunskap.

- Samisk kultur måste ju in i skolarbetet, för rasism kommer ju av okunskap om det liv vi lever, säger Jonas Kråik.

Jerker Bexelius, som är verksamhetschef på det sydsamiska kulturcentret Gaaltije, ser också risken för ökat näthat och rasism mot samer i och med jaktbrottsrättegången.

- Man har en känsla av att samhället bara väntar på tillfällen, liknande det här för att sätta igång, så jag är övertygad om att det kommer att bli något sådant. Definitivt.

På Gaaltije har man ett evenemang som heter: "Vad ska bort - främlingsfientlighet, rasism eller kolonialism?" och Jerker Bexelius menar att allt de gör på kulturcentret motverkar näthat och rasism, även om arbetet i sig inte har det uppenbara syftet.

- Jag menar, vi jobbar ju med information och kunskapsspridning som vårt huvudtema egentligen och jag tror att, lyckas man med det så kommer man också komma åt problemet med rasism och den här typen av samhälleliga rörelser.

Isak Utsi, som är ordförande i den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra, konstaterar att debattklimatet kring samer och renskötande samer är hårt och upplever också att det tyvärr tycks accepterat.

- Media har en roll i det hela genom att rapportera sakligt och behandla det här ärendet på samma sätt som andra för att inte reproducera fördomar och genom att komma ihåg att detta handlar om enskilda individer, säger Isak Utsi. 

Därför publicerar vi uppgiften att de åtalade har kopplingar till samebyar

Fem personer står åtalade vid tingsrätten i Luleå misstänkta dels för grovt jaktbrott, anstiftan och medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jakthäleri, vapenbrott och artskyddsbrott. På ett utgivarmöte inför tingsrättsförhandlingarna har Sameradion & SVT Sápmi beslutat att rapportera om att de åtalade har samebykopplingar.

Sameradion och SVT Sápmi kommer inte att identifiera personerna eller till vilken sameby eller vilka samebyar de åtalade har anknytning eller anknytningar till och vi kommer inte att peka ut de misstänktas etnicitet.
Vi kommer att sträcka oss till Norrbotten som det geografiskt utpekade området.

I förundersökningsprotokollet bekräftas det att de åtalade har samebyanknytningar. Ärendet handlar, enligt åtalet, om illegal jakt på järv, lo, och björn.

För Sameradion och SVT Sápmi finns det ett uppenbart samiskt allmänintresse att berätta att de misstänkta har samebykopplingar. Allmänintresset i det här fallet uppstår i och med tingsrättsärendets betydelsegrad och det faktum att samtliga åtalade har koppling till sameby eller samebyar.

Det är en samlad bedömning som lett fram till utgivarbeslutet och beslutet har också tagits med hänsyn till vår fortsatta bevakning av tingsrättförhandlingarna och konsekvenserna av dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".