Ole-Isak Mienna
Ole-Isak Mienna, kanalchef Sameradion Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
Jaktbrottsrättegången

Utgivarbeslut om publicering kring jaktbrottsrättegången

Fem personer står åtalade vid tingsrätten i Luleå misstänkta dels för grovt jaktbrott, anstiftan och medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jakthäleri, vapenbrott och artskyddsbrott.

På ett utgivarmöte inför tingsrättsförhandlingarna har Sameradion & SVT Sápmi beslutat att rapportera om att de åtalade har samebykopplingar. Sameradion och SVT Sápmi kommer inte att identifiera personerna eller till vilken sameby eller vilka samebyar de åtalade har anknytning eller anknytningar till och vi kommer inte att peka ut de misstänktas etnicitet. Vi kommer att sträcka oss till Norrbotten som det geografiskt utpekade området.

I förundersökningsprotokollet bekräftas det att de åtalade har samebyanknytningar. Ärendet handlar, enligt åtalet, om illegal jakt på järv, lo, och björn.

För Sameradion och SVT Sápmi finns det ett uppenbart samiskt allmänintresse att berätta att de misstänkta har samebykopplingar. Allmänintresset i det här fallet uppstår i och med tingsrättsärendets betydelsegrad och det faktum att samtliga åtalade har koppling till sameby eller samebyar.

Det är en samlad bedömning som lett fram till utgivarbeslutet och beslutet har också tagits med hänsyn till vår fortsatta bevakning av tingsrättförhandlingarna och konsekvenserna av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".