Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SSR kritiserar regeringens begäran angående Gállok

Publicerat fredag 13 oktober 2017 kl 12.27
Jenny Wiik Karlsson, SSR:s förbundsjurist. Foto: Emil Juuso/ SVT Sápmi
Jenny Wiik Karlsson, SSR:s förbundsjurist. Foto: Emil Juuso/ SVT Sápmi

Frågan om tillstånd för bearbetningskoncession i Gállok ligger återigen på regeringens bord. Regeringen begärde tidigare i veckan att Länsstyrelsen i Norrbotten ska fatta ett ställningstagande i frågan hur världsarvet Laponia kommer påverkas, detta anser SSR är märkligt.

- Att regeringen avkräver svar från Länsstyrelsen är märkligt. Länsstyrelsen har upprepade gånger svarat att underlaget från Jokkmokk Iron Mines är bristfälligt. Istället för att hänskjuta ärendet så borde kravet om komplettering riktas till bolaget, säger Jenny Wik Karlsson, ombud för Sirges sameby i ett pressmeddelande. 

- Samebyarna har under hela processen påtalat att Laponia kommer att påverkas, vilket vi också visat i våra yttranden. Vi har också flertalet gånger påpekat att bolaget inte beskrivit detta tillräckligt i sin MKB, säger Jan-Erik Länta, ordförande för Jåhkågasska tjiellde.

Det har varit många turer kring den planerade gruvetableringen i Gállok, nordväst om Jokkmokk. I somras meddelade Länsstyrelsen i Norrbotten att de inte kunde fatta beslut om Gállok, eftersom frågan om hur en gruva skulle påverka världsarvet Laponia inte var nog utrett. De återsände frågan till Bergstaten, som i sin tur skickade frågan till regeringen. Och i veckan krävde regeringen att Länsstyrelsen ändå ska fatta ett beslut.  

- När det gäller utländska gruvbolag som vill exploatera samiska områden måste kostnaderna bäras av bolaget. De oersättliga värden som riskerar förloras motiverar grundläggande utredningar innan beslut kan fattas, avslutar Jenny Wik Karlsson och Jan-Erik Länta i pressmeddelandet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".