Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Boksläpp av lulesamisk fågelbok lockade många

Publicerat lördag 14 oktober 2017 kl 16.51
Gunilla Falk och Lilian Ryd
1 av 5
Gunilla Falk och Lilian Ryd. Foto: Anne Marit Päiviö / Sameradion & SVT Sápmi
I boken Doahkke finns 80 lulesamiska fågelnamn.
2 av 5
I boken Doahkke finns 80 lulesamiska fågelnamn. Foto: Anne Marit Päiviö / Sameradion & SVT Sápmi
Många intresserade kom på boksläpp.
3 av 5
Många intresserade kom på boksläpp. Foto: Anne Marit Päiviö / Sameradion & SVT Sápmi
Lilian Ryd presenterade boken för drygt 80 personer.
4 av 5
Lilian Ryd presenterade boken för drygt 80 personer. Foto: Anne Marit Päiviö / Sameradion & SVT Sápmi
Boksignering av Gunilla Falk och Lilian Ryd.
5 av 5
Boksignering av Gunilla Falk och Lilian Ryd. Foto: Anne Marit Päiviö / Sameradion & SVT Sápmi

Idag var det boksläpp av den lulesamiska fågelboken ”Doahkke - fågelflock” i Jokkmokk. Det är Lilian Ryd som färdigställt sin bortgångne bror Yngve Ryds påbörjade arbete.

Boken är indelad i två delar. I ena delen är det 80 samlade lulesamiska fågelnamn, myter och historier om fåglarna. I bokens andra del som heter fjällgåsen, handlar det om fjällgåsen som bland annat mystiskt försvann från fjällvärlden för drygt 60 år sedan. Boken har nu färdigställts av systern Lilian Ryd.

- Det känns kluvet nu. Det hade varit ännu roligare om det vore min bror Yngve som suttit här. Men det känns väldigt bra att jag har kunnat färdigställa boken, säger Lilian Ryd.

Det har varit ett långt arbete med boken, som hennes bror redan påbörjat innan han gick bort 2012. För henne själv har det också varit krävande och delvis tungt att färdigställa boken.

- När jag skulle börja med boken för ett år sedan kändes det enormt egendomligt att jag skulle lägga mig i hans bok. Det var svårt, då orkade jag inte långa stunder, säger Lilian Ryd.

I boken har Yngve Ryd intervjuat många äldre samer i Jokkmokksområdet som kunnat berätta om fågelnamn, historier och vittnat om hur fjällgåsen brukade häckade i tusentals i bland annat Padjelanta. För att kunna framställa boken på bästa sätt har den lokala fotografen Gunilla Falk bidragit med bilder i boken.

- Jag trodde det var ett skämt när Lilian fråga om jag kunde och ville bidra med bilder till boken. Men det är en ära, för den här boken är unik. Det är ingen vanlig bok, säger fotografen Gunilla Falk.

Lilian Ryd hoppas att boken kommer kunna användas av många, både gällande språk men också av natur och fågelintresserade personer. Och att man kan använda de lulesamiska fågelnamnen också i Norge och upptäcka eventuella skillnader.

När Yngve Ryd avled lämnade han flera påbörjade material som skulle kunna räcka till eventuellt fem – sex böcker. Och systern Lilian Ryd hoppas kunna färdigställa några till.

- Det finns en till dokumentation som nästan var färdig, om den samiska stjärnhimmelen. Där är samiska namn, konstellationer, sägner och berättelser samlade, så det finns material att arbeta med, säger Lilian Ryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".