1 av 2
Åklagare Åse Schoultz
2 av 2
Åklagare i jaktbrottshärvan Åse Schoultz. Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi
Jaktbrottsrättegången

Första dagen i rätten för de åtalade i jaktbrottshärvan

I Luleå tingsrätt började idag förhandlingarna i en av Sveriges största jakthärvor. Fem män står åtalade för grova jaktbrott, jakthäleri och brott mot vapenlagen.

31 augusti 2016 slog polisen till med 45 man och grep de fem misstänkta männen. Följ vägen fram till rättegången i vår tidslinje!

– Nu kan ju inte jag säga när det handlar om tjuvjakt på älg och så,
för det handlar det inte om, men när det handlar om våra fredade
rovdjur så är nog det här det största åtalet som varit, säger åklagaren Åse Schoultz.

Fyra av de fem åtalade har enligt förundersökningsprotokollet direkt anknytning till en eller flera samebyar. De åtalas för nio fall av grovt jaktbrott, åtta fall av vapenbrott och brott mot vapenlagen, samt artskyddsbrott och hälerier.

Enligt åtalet har åtta djur dödats; järv, lo, och björn, som ska ha skjutits
av männen illegalt, eller plågats ihjäl i snaror.

Rättegången pågår från måndag till och med torsdag, och även om
flera av männen nekar till brott har vissa medgivanden gjorts av
de åtalade om till exempel vapenbrott.

Åklagaren Åse Schoultz ser bevisen som mycket starka mot de åtalade männen:

 – Jag bedömer den som mycket starka eftersom vi både har ljudupptagningar från telefonsamtal och så har vi bilder från deras mobiltelefoner och annan teknisk utrustning och tömning av GPS:er - det är en robust utredning och jag ser fram emot fällande domar.

Sameradion & SVT Sápmi har sökt advokaterna till de åtalade, men ingen av dem vill ställa upp på en intervju före rättegången.

Därför publicerar vi uppgiften att de åtalade har kopplingar till samebyar

Fem personer står åtalade vid tingsrätten i Luleå misstänkta dels för grovt jaktbrott, anstiftan och medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jakthäleri, vapenbrott och artskyddsbrott. På ett utgivarmöte inför tingsrättsförhandlingarna har Sameradion & SVT Sápmi beslutat att rapportera om att de åtalade har samebykopplingar.

Sameradion och SVT Sápmi kommer inte att identifiera personerna eller till vilken sameby eller vilka samebyar de åtalade har anknytning eller anknytningar till och vi kommer inte att peka ut de misstänktas etnicitet.
Vi kommer att sträcka oss till Norrbotten som det geografiskt utpekade området.

I förundersökningsprotokollet bekräftas det att de åtalade har samebyanknytningar. Ärendet handlar, enligt åtalet, om illegal jakt på järv, lo, och björn.

För Sameradion och SVT Sápmi finns det ett uppenbart samiskt allmänintresse att berätta att de misstänkta har samebykopplingar. Allmänintresset i det här fallet uppstår i och med tingsrättsärendets betydelsegrad och det faktum att samtliga åtalade har koppling till sameby eller samebyar.

Det är en samlad bedömning som lett fram till utgivarbeslutet och beslutet har också tagits med hänsyn till vår fortsatta bevakning av tingsrättförhandlingarna och konsekvenserna av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista