Advokat Jonas Westerlund
1 av 2
Advokat Jonas Westerlund, som försvarar den man som åklagarna menar ska ha dödat sex av djuren, tycker att åtalet är svagt. Foto: Benny Lindberg/ SVT
Dokument med häktningsframställningar i jaktbrottshärvan.
2 av 2
Dokument med häktningsframställningar i jaktbrottshärvan. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Jaktbrottsrättegången

Tunn bevisning i jaktbrottshärvan anser försvarsadvokat

Jonas Westerlund: Borde inte ens väckt åtal
2:42 min

I Luleå tingsrätt startade idag rättegången i den omfattande jaktbrottshärvan, där fem män från Norrbotten står åtalade misstänkta för bland annat grova jaktbrott. Bevisningen håller inte, säger en av försvarsadvokaterna.

Jaktbrottsmålet är det största någonsin i Sverige då åtta stora rovdjur ska ha dödats, enligt åklagarna.

Det var telefonavlyssning som mynnade ut i den omfattande insatsen på olika ställen i Norrbotten, där ett 50-tal poliser deltog samtidigt sommaren 2016.

Fem män greps och husrannsakan gjordes i exempelvis bostäder, jaktkojor, garage och bilar. Bland de 23 åtalspunkterna finns grova jaktbrott, jakthäleri och vapenbrott.

Fyra björnar, tre lodjur och en järv ska ha dödats, enligt åklagarsidan som säger att den synkroniserade polisinsatsen var en ny taktik efter lärdomar från tidigare liknande fall där åtalen inte fått stöd i domstolarna.

– Det är ju för att man inte ska hinna förstöra bevisning helt enkelt. För att det vi har märkt är att informationen går väldigt snabbt i de här kretsarna. Och jämför man med andra mål vi har haft så har vi i alla fall betydligt mer handfast bevisning här än vad vi kanske någon gång har haft tidigare, säger åklagare Christer Jarlås.

Telefonsamtal, bilder på rovdjuren från lockbetes-kameror, sms-konversationer, beslag av otillåtna vapen, snaror, fällor och hundhalsband med GPS är en del av bevisningen.

De fem misstänkta männen nekar alla till anklagelserna om jaktbrott.

Jonas Westerlund, som försvarar den man som åklagarna menar ska ha dödat sex av djuren, tycker åtalet är svagt.

– Det är så enkelt att det är inte han som har dödat djuren. Om de har dödats. Vi vet inte ens det. Utan vad man har hittat är bilder som ser ut att vara döda. Men det är ytterst oklart vem som har tagit de bilderna och var, säger advokat Jonas Westerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".