Älgar
Foto: SVT

Planer på fler tester av CWD i Sverige

CWD, den så kallade "Galna älg-sjukan" har hittats bara några mil från gränsen till Jämtland. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt är det "inte osannolikt" att smittan också finns i Sverige och nu planeras mer övervakning.

Den smittsamma avmagringssjukan Chronic Wasting Disease, kallad galna älg-sjukan på grund av släktskap med galna ko-sjukan, påvisades i Norge för första gången 2016.

Sedan dess har ytterligare fall upptäckts – det senaste i Lierne, bara ett fåtal mil från gränsen till Jämtland. Norges veterinärinstitut vill därför att fler tester för sjukdomen ska göras i Sverige.

- Särskilt i områden som gränsar till Norge, säger Jørn Våge, samordnare på Norges veterinärinstitut, till TV4 Nyheterna.

Det vill också Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Myndigheten skriver på sin hemsida att galna älg-sjukan, som har en lång inkubationstid, troligtvis har funnits i Norge i flera år och att det därför inte är osannolikt att sjukdomen också finns i Sverige.

Sedan i somras undersöker SVA alla hjortdjur som obduceras för galna älg-sjukan. Man vill också ha hjälp med att få in hjortdjur som påträffas döda eller som måste avlivas då de uppvisar symtom för sjukdom – som avmagring, vinglighet, beteendeförändringar och dregling.

Men ännu mer övervakning behövs, bland annat provtagning av trafikskadade älgar och renar, vilket SVA nu förbereder för under tiden som man väntar på besked om finansiering från Jordbruksverket. Innan året är slut väntas också EU besluta om en miniminivå för hur övervakningen ska utformas i bland annat Sverige.

Fakta om CWD

Heter egentligen Chronic Wasting Disease, kallas också avmagringssjuka, och är en prionsjukdom som varit känd hos hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet.

Sjukdomen kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan som leder till neurologiska symtom, avmagring och död.

2016 påvisades sjukdomen hos vildren och älg i Norge. Det var de första påvisade fallen i Europa.

Det finns inga rapporterade fall för att smittan överförts till människa och risken för att det skulle ske bedöms som mycket låg. Det går dock inte att helt säkert utesluta att det skulle kunna hända.

Med anledning av fynden i Norge förbereder EU en ny övervakning med start i början av 2018.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".