Lotta Omma. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
Lotta Omma. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
Rádio Sápmi

Vad ska man göra om man blir utsatt för näthat?

Lotta Omma: Låt inte dom som utsätter dig för näthat att definiera vem du är
4:56 min

Hur påverkar näthat och rasism samers psykiska hälsa och vad kan man göra för att skydda sig själv mot hat och kränkningar på nätet. Det är frågor som dagens gäst Lotta Omma, pensionerad psykolog och doktorand svarar på i Rádio Sápmi.

Lotta Omma har jobbat som psykolog i Gällivare och doktorand vid Institutionen för klinisk vetenskap, enheten för psykiatri vid Umeå universitet. Omma har tidigare forskat kring unga samers psykiska hälsa och kommit framtill att som ung same så upplever man högre utsatthet på grund av sin ursprung och många upplever att man som same ofta får försvara sin existens som same. 

Idag startar jakträttegången vid Luleå tingsrätt, där flera av de åtalade har direkta kopplingar till samebyar. Sameföreningar och samebyar som vi har talat med är oroliga att det ska leda till ökat näthat generellt mot renskötande samer. 

– Jag tänker att näthat är ännu värre än den vanliga rasismen och diskrimineringen, för det kommer ju hem till dig i din vardag. Man kan inte värja sig mot det och jag tror det blir tufft. Man ju undvika det på olika sätt och jag tror att det är viktigt att komma ihåg att låt inte dom som utsätter dig för näthat att definiera vem du är, säger Lotta Omma till Rádio Sápmi.

Det här som du säger att det kommer hem till dig, du sitter där med datorn, mobilen eller plattan i handen. Hur ska man tänka i sådana situationer när man blir utsatt i sin trygga hemmazon?

 – Man ska inte läsa de artiklar och tidningsrubriker som säkert kommer att komma nu, för om några dagar har det blåst över och då är det något annat som är nyhet. Man ska faktiskt vara tillbakalutad och tänka att det här handlar inte om mig egentligen, utan det är några personer som använder det här i sitt syfte. Man ska inte gå in i det här och inte ta åt sig, säger Lotta Omma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".