Laponia.
1 av 2
Foto: Carl-Johan Utsi/ Laponia
Ekoturism. Foto: Staffan Widstrand/ Ekoturismföreningen
2 av 2
Foto: Staffan Widstrand/ Ekoturismföreningen

Vill att riksdag och regering ska hjälpa till att utveckla turismen inom Laponia

Ekoturismföreningens generalsekreterare Per Jiborn och Swedish Lapland Visitors Boards vd Erika Mattsson ger stöd åt lokala förvaltningen av Laponia men vill utveckla turismen i området.

Turismföreträdarna vill stärka den lokala förvaltningen av Laponia som idag drivs av den ideella föreningen Laponiatjuottjudus. I föreningens styrelse sitter nio lokala samebyar i området, tillsammans med Gällivare och Jokkmokks kommuner samt Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Norrbotten.

Ekoturismföreningen och Swedish Lapland Visitors Board vill att naturturismens lokala, regionala och nationella företrädare bjuds in till arbetet.

- Många naturturismföretagare runt om i Sverige efterfrågar en ökad lokal delaktighet i förvaltningen av skyddad natur, säger Per Jiborn, Ekoturismföreningens generalsekreterare och fortsätter;

- För en ansvarstagande besöksnäring är en inkluderande lokal förankring avgörande för att kunna bedriva hållbar näringsverksamhet i känsliga områden. Därför framför vi i vårt remissvar att den nya förvaltningen av Laponia måste fortsätta att vidareutvecklas.

Målet enligt Swedish Lapland Visitors Board och Ekoturismföreningen bör vara att ”se till att regering och riksdag ger Laponiaförvaltningen ett tydligt och starkt mandat att i samverkan med naturvård och rennäring bidra till en hållbar och livskraftig besöksnäring i världsarvet”.

– Världsarvet är en fantastisk nationell och internationell attraktion som skapar affärsmöjligheter för besöksnäringen inom, men framför allt runt området. Utmaningen handlar om att få fler att bo på våra lokala lodger och hotell, äta på områdets restauranger och att boka guidade aktiviteter för att ta del av vår eftertraktade naturnära livsstil och unika utomhuskultur, säger Erika Mattsson, vd på Swedish Lapland Visitors Board och tillägger:

– En växande turism är inte samma sak som massturism. För Laponia behöver vi säkerställa en hållbar utveckling och skapa förutsättningar för ökade intäkter för varje gästnatt. Vi ser allt fler ansvarsfulla resenärer som inte vill belasta eller orsaka skador på resmålet, utan istället snarare bidra till dess sociala, ekologiska och ekonomiska utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".