Marion Anne Knutsen
Marion Anne Knutsen. Arkivfoto: Benjamin Fredriksen/ NRK

Marion Anne Knutsen fick Astrid Gunnestads minnespris

I helgen tilldelade den norska tidningen Tara Astrid Gunnestads minnespris 2017 till Marion Anne Knutsen. Det är för sin öppenhet om sexuella övergrepp i Tysfjord som Marion Anne får priset.

Astrid Gunnestads Minnespris är på 20 000 norska kronor och delades ut för andra gången under helgens Tara-weekend event på hotell Vestlia i Geilo i Norge. Tidningen skriver att Knutsen får minnespriset för sin öppenhet om de sexuella övergreppen i den så kallade Tysfjord-saken i Nordland.

Till tidningens nätsida säger Marion Anne Knutsen att det är stort att vinna det här priset och speciellt när det är öppenhet om sexuella övergrepp som blir hedrat. Vi behöver mindre tabu och mindre skam runt övergrepp, säger Knutsen.

Marion Anne Knutsen var också en av finalisterna till Taratidningens Årets modigaste kvinna 2017, men den priset fick Kari Hilde French som i åtta år har kämpat till att få tillbaka sin son från Kongo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".