renar på skogsbilväg
1 av 3
Renar från Raedtievaerie sameby på vinterbete i Lillsjöhögen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Kjell-Ove Klemensson och Eivind Torp.
2 av 3
Kjell-Ove Klemensson och Eivind Torp. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
Kjell-Ove Klemensson och Eivind Torp.
3 av 3
Kjell-Ove Klemensson och Eivind Torp. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi

Bakslag för serverhallar - Östersund överväger överklagan

Östersunds kommuns planer på att anlägga ett industriområde för utländska datorjättar har stött på patrull.

Det var i augusti som Östersunds kommunfullmäktige beslutade att godkänna detaljplanen för industriområdet Midskog. Området är 150 hektar stort och ligger längs väg 87 vid Lillsjöhögen. Området är tilltänkt som mark till tio serverhallar, liknande de som finns i Luleå.

Men området är klassat som riksintresse för rennäringen och Jovnevaerie sameby överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen. Samebyn har flera invändningar mot beslutet, bland annat att man från samebyns sida haft flera möten med kommunen där man redogjort för vilka inskränkningar och vilken påverkan detaljplanen skulle medföra. Samebyn hävdar också att renbetet i området skulle förstöras om markerna blir ett industriområde.

Nu har Mark- och miljödomstolen upphävt Östersunds kommuns beslut om detaljplanen för serverhallarna i Midskog utanför Lillsjöhagen, ca 3,5 mil öster om Östersund. Domstolen går på samebyns linje och skriver i domen bland annat att konsekvenserna för rennäringen inte utretts tillräckligt, dessutom saknas det en utvärdering av alternativa placeringar i miljökonsekvensbeskrivningen. Sameradion & SVT Sápmi har försökt att nå Jovnevaerie sameby för en kommentar men inte lyckats.

Östersunds kommun har inte gett sig. Nu läser man igenom domen för att besluta om hur man går vidare, det rapporterar P4 Jämtland.

– Just nu tittar vi på om vi ska överklaga eller inleda nytt detaljplanarbete, berättar Magnus Lindgren, etableringschef på kommunen som är förvånad över beslutet.

– Det här är inte den utgång vi hade väntat oss. De tycker inte vi har gjort en tillräckligt bra utredning och den uppfattningen har inte vi. Men detaljerna måste vi gå igenom, säger Magnus Lindgren.

Om kommunstyrelsen tar beslutet att överklaga så ska den inlämnas inom tre veckor.

– Det ska kommunstyrelsen titta på. 

Ett alternativ kan vara att hitta en annan mark för serverhallarna, menar Magnus Lindgren.

– Annars är det så att vi får fortsätta utveckla den site vi har i Torvalla eller leta annan mark vilket vi tittar på. Men vår bedömning är att alla andra alternativ innebär större konsekvenser för miljön, säger Magnus Lindgren till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".