Jaktbrottsrättegången

Åklagaren: Osannolikt att bilderna är manipulerade

1:58 min

Bilderna är originalbilder. Det menar åklagare Åse Schoultz om fotografierna och filmerna som lyfts som bevis mot en av de åtalade som idag förhörs i jaktbrottsrättegången vid Luleå tingsrätt.

Se delar av åklagarens bevisning. Varning för obehagliga bilder.

- Jag gör gällande på att bilderna som jag lyfter fram som bevis i stor grad är originalbilder. Jag ser det mycket osannolikt att det är manipulerade bilder, säger åklagare Åse Schoultz.

Det är alltså fem män som står åtalade under den pågående jaktbrottsrättegången vid Luleå tingsrätt - men åtalspunkterna är inte exakt samma för samtliga män. Fyra av dem står anklagade för några brott var - som grova jaktbrott, vapenbrott och artskyddsbrott.

Men en man sticker ut. Han står åtalad för totalt tio punkter, och det rör sig om flera grova jaktbrott och brott mot vapenlagen. Mannen förnekar brott i samtliga fall.

Åklagaren började dagen med att lyfta upp bilder på döda björnar, och filmer på lodjur som snarats och fångats i fällor.

- Det finns bilder i min klients telefon, men sen är det frågan om vem som tagit dem, hur de hamnat i klients telefon, säger mannens advokat Jonas Westerlund.     

Advokat Jonas Westerlund begärde under rättegången en komplettering av förundersökningen.

- När jag inte fick något svar alls, så gjorde jag en egen undersökning med telefonen och kunde då se att när jag sparade ner en bild från internet så hamnade den i samma mapp som originalbilderna, säger Westerlund. 

Imorgon kommer åklagarens IT-tekniker att höras för att förklara om bilderna är tagna med den telefon som tillhör den misstänkte.

 - Jag anser att jag har en robust utredning och stark och mycket bra bevisning, så jag kan se framemot en fällande dom, säger Åse Schoultz.

- Jag anser inte det. Det åklagaren har är dessa bilder och på vissa punkter så har åklagaren inte en aning om var bilderna är tagna. I gärningsbeskrivningen står det bara Norrbotten – och Norrbotten är ett stort län, säger advokat Jonas Westerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista