1 av 3
Bilder på dödade och plågade rovdjur som är bevismaterial i Jaktbrottshärvan vid Luleå tingsrätt
2 av 3
Bilder som är bevismaterial i Jaktbrottshärvan vid Luleå tingsrätt. Foto: Polisens förundersökning
Advokat Jonas Westerlund
3 av 3
Advokat Jonas Westerlund menar att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att någon annan kan ha tagit bilderna och skickat dem till den åtalade. Foto: Benny Lindberg/ SVT
Jaktbrottsrättegången

Försvarets krav: Visa att bilderna hör samman med brottet

Under dagen har åklagaren Åse Schoultz lagt fram bilder och filmer som har påträffats vid husrannsakan hos den man som står åtalad för flest brott, totalt tio stycken, vid jaktbrottsmålet i Luleå tingsrätt.

Se delar av åklagarens bevisning. Varning för obehagliga bilder.

Bilderna visar lodjur som fångats i fällor, eller hänger snarade i träd.
Dessutom finns det bilder på den misstänkte och döda björnar, dessa bilder har åklagaren frågat ut den misstänkte om.

Omständigheterna i förundersökningen kan verka dystra för den man som åklagaren och advokaten frågat ut. Bilderna på de döda djuren har funnits i mobiltelefoner och datorer som funnits hos den åtalade - men under förhöret under dagen har försvaret lyft upp flera detaljer till den åtalades fördel.

Eftersom det pågår laglig jakt under andra delar av året och eftersom människor tar bilder då, är det inte helt säkert att bilderna visar björnar som är skjutna illegalt. Dessutom lyfter försvaret upp att bilderna på lodjuren som är snarade eller fångade i fällor inte säger något om vem det är som riggat fällorna, eller vem som ens har tagit bilderna.

Advokaten Jonas Westerlund säger även att det vid husrannsakan inte har funnits några fällor hos den åtalade, eller spår av illegalt skjutna djur.

Knäckfrågan under dagens förhandling har alltså varit bilderna på de döda djuren. Går det att bevisa att det är den misstänkte mannen som tagit bilderna? Går det att bevisa att det är den misstänkte mannen som riggat fällor eller dödat lo och björn genom bilderna?

Bland annat har åklagaren visat att bilder som tas med kameran på mobiltelefonen får en speciell typ av EXIF-data - alltså att bilderna för med sig olika typer av information som säger hur bilden tagits, när de har tagits och var.

Genom att samköra GPS-data från sändare som funnits vid husrannsakan, tillsammans med data från bilderna vill alltså åklagaren visa att den åtalade är skyldig. Dessutom har åklagaren spelat upp avlyssningar från de åtalades telefoner med samtal som handlar om att inhandla vajrar, och att använda åtlar/bete till fällor.

Samtidigt har den åtalades advokat visat att det går att ladda ner bilder från internet och spara dem på telefonen, som gör att bilderna och EXIF-datan liknar den som när en bild tas med en telefon.

Därmed menar försvaret att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att någon annan kan ha tagit bilderna och skickat dem till den åtalade. Advokaten Jonas Westerlund sade också att det inte är olagligt att ta en bild, eller att bilderna visar vem som dödat djuren.

Imorgon kommer polisens IT-tekniker kallas in till domstolen på förhör för att ytterligare ge ljus på frågan om bilderna som funnits vid husrannsakan hos den åtalade - och vad för slutsatser som går att dra om dem.

Därför publicerar vi uppgiften att de åtalade har kopplingar till samebyar

Fem personer står åtalade vid tingsrätten i Luleå misstänkta dels för grovt jaktbrott, anstiftan och medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jakthäleri, vapenbrott och artskyddsbrott. På ett utgivarmöte inför tingsrättsförhandlingarna har Sameradion & SVT Sápmi beslutat att rapportera om att de åtalade har samebykopplingar.

Sameradion och SVT Sápmi kommer inte att identifiera personerna eller till vilken sameby eller vilka samebyar de åtalade har anknytning eller anknytningar till och vi kommer inte att peka ut de misstänktas etnicitet.
Vi kommer att sträcka oss till Norrbotten som det geografiskt utpekade området.

I förundersökningsprotokollet bekräftas det att de åtalade har samebyanknytningar. Ärendet handlar, enligt åtalet, om illegal jakt på järv, lo, och björn.

För Sameradion och SVT Sápmi finns det ett uppenbart samiskt allmänintresse att berätta att de misstänkta har samebykopplingar. Allmänintresset i det här fallet uppstår i och med tingsrättsärendets betydelsegrad och det faktum att samtliga åtalade har koppling till sameby eller samebyar.

Det är en samlad bedömning som lett fram till utgivarbeslutet och beslutet har också tagits med hänsyn till vår fortsatta bevakning av tingsrättförhandlingarna och konsekvenserna av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista