Lina Norberg Juuso. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
Lina Norberg Juuso. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
#metoo

Uppmanar männen att ta sitt ansvar och agera mot sexuella övergrepp

4:29 min

På sociala medier väller det fram historier av kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaget #metoo. Nu kan inte männen blunda för det här samhällsproblemet, säger journalisten och krönikören Lina Norberg Juuso till Rádio Sápmi.

Nätkampanjen #metoo startades för över 10 år sedan av Tarana Burke. I veckan så uppmanade skådespelaren Alyssa Milano att använda hashtaget, det efter den så kallade Harvey Weinstein-skandalen. Under hashtagen uppmanas kvinnor och alla som inte identifieras sig som män att berätta om sexuella kränkningar och övergrepp som de har varit med om för att visa hur vanligt det är att man blir utsatt.

Hittills har hundratals personer delat med sig av sina historier om sexuella trakasserier och övergrepp. I Sápmi har bland annat Lina Norberg Juuso skrivit en krönika där hon uppmanar männen att sitt ansvar och sluta ta på kvinnor utan samtycke.

– Jag tänker att den här kampanjen är ett synliggörande för männen hur vanligt det här problemet faktiskt är. För vi kvinnor har varit medvetna om det hela tiden. Det här är vår verklighet. Nu blir det svart på vitt för männen och dom kan inte blunda längre, säger Lina Norberg Juuso till Rádio Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista