Bolidens giftskandal

Rättegången mot Boliden om giftdumpning igång

Idag har en omfattande rättegång i Skellefteå tingsrätt startat där 796 personer från hamnstaden Arica i Chile har stämt gruvbolaget Boliden och kräver skadestånd.

De nära 800 personerna från hamnstaden Arica kallar sig Arica Victims och man menar att befolkningen har blivit förgiftade av det arsenikdamm som Boliden fraktade med båtar till Arica under 1980-talet. Under rättegångens inledning tryckte Arica Victims kraftigt att Boliden Minerals agerat vårdslöst när giftigt avfall skeppades till Chile.

- Vi ska visa dels den här vårdslösheten. Sen ska vi visa att människor tagit skada av det här och det är ju inte bara dom arseniknivåer som vi siktar på att bevisa utan vi ska också ge en helhetsbild av hur illa människor mår, hur sjuka människor är i Arica, säger Johan Öberg, advokat för Arica Victims.

Johan Öberg säger att situationen för de boende i området är fruktansvärd.

- Staden är drabbad av ett trauma, som härrör från avfallet som kom till upplaget från Boliden. Missfall, missbildade barn, cancer och kroniska lungsjukdomar, sa advokat Johan Öberg under rättegången.

Gruppen kräver ett skadestånd 128 000 kronor per person, totalt 102 miljoner kronor.

Boliden tillbakavisar ansvar, skuld och skadeståndsanspråk. 

- Det vänder vi oss naturligtvis emot. Vi vidtog ju en mängd olika försiktighetsåtgärder innan överenskommelsen slöts. Promel var en etablerad aktör på den chilenska marknaden och dom hade god erfarenhet av den här typen av material, dom hade också tillstånd och vi informerade och hade en dialog med både svenska och chilenska myndigheter kring det hela, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör vid Boliden.

Rättegången ska hållas under 33 dagar och en del av förhören kommer att genomföras via videolänk från Chile.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista