Laponiaförvaltningen i Jokkmokk.
Laponiaförvaltningen i Jokkmokk. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio
Laponiatjuottjudus

Stort stöd för fortsatt lokal förvaltning av Laponia

Endast tre av 35 remissinstanser säger nej till fortsatt lokal Laponiaförvaltning.

Den lokala förvaltningsmodellen av Laponia sker på försök via den ideella föreningen Laponia-tjuottjudus fram till sista december 2018 och med anledning av detta har regeringen initierat en utvärdering, som gjorts av en revisionsbyrå.

Utvärderingen har varit ute på remiss och 35 instanser har svarat – endast tre av dessa säger klart nej till en fortsatt lokal förvaltning; majoriteten i Jokkmokks kommunstyrelse, Svenska rovdjursföreningen och Sveriges ornitologiska förening.

Svaren kan ni läsa här:

När det gäller styrelsebildarna är det alltså bara Jokkmokks kommunledning som är negativt inställd till en fortsatt lokal förvaltning.

Vi har ju tidigare rapporterat om att samebyarna, Gällivare kommun och oppositionen i Jokkmokk förordar en fortsatt lokal förvaltning.

Men även länsstyrelsen och Naturvårdsverket ger nu sitt fulla stöd till Laponiatjuottjudus.

Naturvårdsverket anser att Laponiatjuottjudus har potentialer att fortsätta att utvecklas till en föredömlig samförvaltning mellan den lokala, regionala och nationella nivån samtidigt som det är av största vikt att arbeta med att stärka det lokala deltagandet och förtroendet. Förvaltningsformen är fortfarande relativt ny och kan utvecklas mer utan att för den delen utökas med fler uppgifter och ansvarsområden.

Världsarvet Laponia har sedan 2013 förvaltas av det lokala styrorganet Laponiatjuottjudus, en ideel förening med representanter från samebyarna, Jokkmokks och Gällivare kommuner samt länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Samebyarna är i majoritet och besluten i styrelsen ska tas i konsensus.

Enligt en särskild förordning har Laponiatjuottjudus i uppdrag att bland annat förvalta och sköta nationalparker och naturreservat i området, utföra rovdjursinventeringar samt underhålla och sköta ledsystem och anläggningar.

Övrig förvaltning av markfrågor, jakt och fiske sköts som tidigare av länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen vill också se en fortsättning av den nuvarande modellen.

Vi har svårt att se hur någon annan typ av organisation skulle kunna säkerställa kommunalt, lokalt och samiskt inflytande, nationell relevans och internationellt bifall.

Ett förslag till utvecklingsområde av Laponiatjuottjudus som förs fram i utredningen är att även ge den vissa myndighetsuppgifter.

Detta säger dock både länsstyrelsen och Naturvårdsverket nej till.

Det skulle enligt länsstyrelsen innebära att en ny myndighet direkt underställd regeringen skulle behöva inrättas.

Då skulle det lokala inflytandet riskeras, menar länsstyrelsen, som dessutom anser det vara ett tveksamt resurssutnyttnade.

Svenska jägareförbundet ger med vissa förbehåll sitt fortsatta stöd till den nuvarande förvaltningsmodellen – förbundet vill dock inte heller se några myndighetsuppgifter rörande markförvaltning, jakt och fiske föras över till Laponiatjuottjudus.

Som vi rapporterat tidigare har majoriteten i Jokkmokks kommunstyrelse beståande av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet avstyrkt den nuvarande förvaltningsmodellen.

I övrigt är det bara Svenska rovdjursföreningen och Sveriges ornitologiska förening som säger nej till en fortsättning av Laponiatjuottjudus.

Båda organisationerna anser att den nuvarande förvaltningen haft negativa konsekvenser för rovdjur och rovfåglar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".