Författaren Mikael Niemi i Berättarna. Foto: SVT
1 av 2
I sin nya bok "Koka björn" har Mikael Niemi tagit sig an en mytomspunnen predikant. Foto: SVT
Bosse Johansson, författare från Kalix. Foto: Jörgen Heikki.
2 av 2
Bosse Johansson, författare från Kalix kritiserar Mikael Niemi. Foto: Jörgen Heikki.
Radio Sápmi

Bok kritiseras för att försköna Lars Levi Laestadius

13 min

I en artikel skriver författaren Bosse Johansson att Mikael Niemi skönmålar Lars Levi Laestadius och anser att Niemis bok "Koka björn" är ett klandervärt publikfrieri.

Bo Johansson är författare från Kalix. För fem år sedan gav han ut boken ”Paradis i norr” där han bland annat berättar om gravplundringar på Markkina kyrkogård utanför Karesuando. Nu kritiserar han Mikael Niemi och anser att Niemi skönmålar Lars Levi Laestadius i samband med intervjuer och i och med boken ”Koka björn”.

Enligt Bo Johansson så har Mikael Niemi i många intervjuer som spridits över hela landet berättat om sin beundran till Lars Levi Laestadius. Att han också skulle ha tyckt om honom.

- Inte ett ord om gravskändningarna står med i intervjuerna, säger han.

Mikael Niemi, du har tagit dig an en mytomspunnen person i din bok ”Koka björn”. Vad tänker du om kritiken?

- Det finns mycket rätt i det Bo Johansson säger men jag ansvarar inte för hur artiklar redigeras. Man kan ju fråga mig – vad tycker jag om Lars Levi Laestadius gravskändningar och det gör ju Bosse nu, säger Mikael Niemi.

Han blev själv oerhört förskräckt när han först fick höra om Laestadius medverkan vid gravplundringar - långt innan han skrev boken.

Bosse Johansson anser att det har varit nog med glorifiering av Lars Levi Laestadius och han behöver inte sättas på en ny piedestal som i Mikael Niemis bok.

- Det är slarvigt och på gränsen till oseriöst av Mikael, säger han.

Mikael Niemi svarar att i en reportagebok ska man hålla sig till fakta, som i Bo Johanssons bok och kanske ta med alla gravplundringar men i och med att "Koka björn" är en fiktionsroman så skulle det bli slagsida.  

- Laestadius var ju så komplex och hade så många olika sidor och det är det jag tycker är så spännande med honom, säger Mikael Niemi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista