1 av 2
Veterinären Ulrika Rockström
2 av 2
Veterinären Ulrika Rockström. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Otålig att påbörja övervakning av CWD

Sverige har i dag inget beslut om provtagningsstart med anledning av de nya fynden av sjukdomen CWD hos en älg i Norge, nära gränsen till Jämtland. Veterinären Ulrika Rockström uppmanat alla renskötare att tänka efter så att smittfaran minimeras.

Veterinären Ulrika Rockström uppmanar alla renskötare att tänka efter vid bland annat transporter av livdjur så smittfaran minimeras, och hålla koll på om de ser djur som kan misstänkas vara sjuk i CWD, Chronic wasting disease. 

Hittills har inte CWD-smittan konstaterats i Sverige, men risken är att smittade hjortdjur vandrar över gränsen från Norge.Veterinären tror att kontinuerlig provtagning kan komma igång till början av nästa år. 

SVT Nyheter Jämtland har talat med länsstyrelsen i Jämtland som också väntar på att övervakning av CWD kan påbörjas.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".