Rádio Sápmi

Ny avhandling om fortsatt traditionell markanvändning

4:00 min

Det finns stora utmaningar för en fortsatt traditionell markanvändning för renskötseln och fäbodbruk, det visar en ny avhandling vid Sveriges lantbruksuniversitet.

I över två år har biologen Weronika Axelsson Linkowski vid Sveriges lantbruksuniversitets centrum för biologisk mångfald, forskat om förutsättningarna för fortsatt traditionell markanvändning för fäbodbruk och renskötsel.

Enskilda renskötare från fem samebyar har deltagit i studien från olika fjäll och fjällnära områden i Sápmi, men också norska delar av fäbodbruket har studerats. Med kombination av historiska och nutida fakta, intervjuer med renskötare och fäbodbrukare, har avhandlingen fördjupat sig i förståelsen för de problem som finns i dag. 

Det studien visar är att förutsättningarna för fortsatt traditionell markanvändning är förändrade. När markanvändningen förändras, så kan landskapet också göra det. Vilket betyder att biologisk mångfald och traditionell ekologisk kunskap som är kopplad till denna markanvändning, riskerar att försvinna.

– Traditionellt bruk med betande djur upprätthåller natur och kulturspår efter historiskt brukande. Men den har även skapat utrymme för flera betesberoende arter. Om markanvändningen ändras, så kan dessa spår riskera att försvinna, på grund av igenväxning. Men det finns också risk för att traditionella kunskaper kring markanvändning och bruk också minskas, säger Weronika Axelsson Linkowski.

Intervjuer med renskötare visar bland annat att skogsbruket har stor negativ påverkan på renskötseln.

– I våran studie så säger renskötarna att skogsbruket påverkar det dagliga arbetet på vinterbetesmarkerna. Renskötarna säger att det inte är bara mängden av markerna som har minskat med intrången,  utan också att kvalitén på markerna har blivit sämre. Vilket leder till att man behöver mycket större ytor till att bedriva renskötsel. Det kräver bland annat att man åker mer skoter och använder sig av lastbilar för att transportera djuren.

Nu är din forskning klar, vad tänker du att den kan användas till?

– Jag hoppas att den, med kombinationen av olika källmaterial, ger en större tyngd för dom argumenten till brukarna. Jag hoppas på att fäbodbrukarnas och renskötarnas kunskaper om markerna och förutsättningarna för ett fortsatt bruk får ett större inflytande i framtida planeringar av fjällområdet, säger Weronika Axelsson Linkowski till Rádio Sápmi.

De renskötare som deltagit i studien kommer från dessa samebyar: Sirges, Tuorpon, Luokta-Mávas, Ubmeje och Ohredahke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista