Pistol med kikarsikte.
Det här vapnet hittades hos en av de misstänkta. Foto: Polisen
Jaktbrottsrättegången

Illegal vapengömma hos en av de misstänkta

Gevär, pistoler och ljuddämpare gömda i en lägenhet - detta är vad
åklagaren lyft upp under eftermiddagen i jaktbrottsrättegången i Luleå tingsrätt. Förhandlingarna har gått vidare, och nu är det den misstänkte 73-åringens åtalspunkter kring vapenbrott som domstolen behandlar.

Onsdag eftermiddag i jaktbrottsrättegången vid Luleå tingsrätt har kretsat kring de vapen som den misstänkte 73-åringen har haft gömda hemma i sin bostad. Det rör sig om ett gevär, tre pistoler, tre ljuddämpare, två vapenpipor och ammunition som alla kräver tillstånd enligt vapenlagen - något som 73-åringen alltså inte haft, enligt åtalet.

Något som åklagaren Åse Schoultz särskilt lyfte farm var att pistolerna var att anses som särskilt farliga eftersom de funnits tillsammans med magasin som var fyllda med kulor då polisen gjorde husrannsakan hos 73-åringen.

Dessutom visar de tekniska undersökningarna att de serienummer som kan identifiera pistolerna är bortslipade, och geväret har en avkapad och modifierad kolv, så att det ska gå att fälla in och göras kortare.

73-åringen nekar till att han skulle ha gjort sig skyldig till brott mot vapenlagen.

När det gäller delar av ammunitionen menar försvaret att 73-åringen har haft ett gevär i sin ägo och att ammunitionen från det fortfarande funnits kvar i lägenheten. Men tanken var att ammunitionen skulle överlåtas till en nära släkting, enligt 73-åringen.

Förklaringen till hur vapnen har hamnat i 73-åringens ägo - gömda under en låda, i en garderob och ett vapenskåp - var mer svävande. Den misstänkte 73-åringen menar att vapnen inte är hans utan att han hittat dem då han varit ute och kört efter en bilväg.

- Jag såg att det glittrade vid vägen, och då hittade jag de här vapnen och ammunitionen i en säck. Jag tänkte att jag lämnar in dem, men om det är fel person som tar emot vapnen så kanske jag själv råkar illa ut, berättar han.

Den misstänkte 73-åringen berättar att han hittat vapnen bara två-tre veckor innan husrannsakan och han hade tänkt dumpa dem i en sjö, men att han gömde dem i lägenheten tills vidare.

Åklagaren Åse Schoultz ställde en del frågor till 73-åringen kring vapnen.

Varför tog du ur dem ur säcken?
- För att gömma dem i lådan.

Varför tog du in dem i huset?
- Ja, det kan man fråga sig.

Ett vapen lindade du in, det låg i en handduk.
- Jag la bara ner den, det blev bara så. Jag la bara undan det. Jag tittade inte närmare på det.

Ett vapen anträffades i ett kassaskåp. Varför la du det där?
- Det var så fullt i lådan. så jag la det i kassaskåpet.

När hittade du det här?
- 2-3 veckor innan.

Vilken tid på dygnet?
- Det var på morgonen, 8-9-10 eller något sånt där. Jag var ut tidigt på morgonen.

Varför lät du inte säcken bara ligga?

- Det gör man väl inte? Med facit i hand hade man väl kunnat göra det. Men det är väl onödigt för såna där vapen ska inte figurera ute.

Varför kontaktade du inte polisen?
- Det kan jag inte svara på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista