1 av 4
Maja Kristine Jåma, som tillhör renbetesdistriktet Åarjel Fovsnen njaarke.
2 av 4
Maja Kristine Jåma tillhör renbetesdistriktet Åarjel Fovsnen njaarke som påverkas mycket av vindkraftsetableringen på Storheia. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
Ungdomar på studiebesök vid Storheia, norr om Trondeimsfjorden i Sør-Trøndelag där 80 vindkraftsparker ska byggas av Fosen Vind AB.
3 av 4
Ungdomar på studiebesök vid Storheia, norr om Trondeimsfjorden i Sør-Trøndelag där 80 vindkraftsparker ska byggas av Fosen Vind AB. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi
Fosen

Maja Kristine Jåma: Det gör ont i hjärtat att se vindkraftbygget

Ungdomar som deltog i ungdomskonferensen under Tjaktjen tjåanghkoe, fick följa med på studieresa till Storheia där en vindkraftspark på 80 kraftverk håller på att byggas. Renägaren Maja Kristine Jåma som tillhör renbetesdistriktet Åarjel Fovsnen njaarke, visade området för ungdomarna.

Det är Fosen Vind AB som fått koncession att bygga sex vindkraftsparker, fyra av dem på Fosenhalvön. Den största av parkerna är den som nu håller på att byggas på Storheia, norr om Trondeimsfjorden i Sør-Trøndelag, där 80 vinkraftverk ska byggas.

Eleverna som läser sydsamiska på flera gymnasieskolor, deltog i ungdomskonferensen som pågick i samband med seminariet Tjaktjen tjåanghkoe som hölls i Snåsa i slutet av september. Temat för konferensen var "Vår kamp - ett folks framtid". Ungdomarna fick under konferensen följa med på föreläsningar och paneldebatter, men också på en studieresa till den planerade vindkraftsparken på Storheia. 

De gick från bilvägen och upp till Storheia, en tur på några kilometer i ganska brant terräng. 

– Man trodde att man skulle få se det fina landskapet, men när man kom över det sista krönet fick man bara se hur fult det blivit. Alla dumprar och vägar. Det är helt förstört, säger Hilma Dunfjell Mølnvik, Snåsa. 

Renägaren Maja Kristine Jåma som tillhör renbetesdistriktet Åarjel Fovsnen njaarke, visade området för ungdomarna. Renbetesgruppen som bedriver renskötsel på Sør-Fosen har drivit rättssak mot vindbolaget. En utbyggnad med 80 vindkraftverk på Storheia kommer att ta i anspråk en tredjedel av renbetesgruppens vintermarker.  

– Jag tänker på mina förfäder som har bedrivit renskötsel här, och jag vill att mina framtida barn ska få lära det jag har, leva med renskötsel. Men jag vet inte om jag kan börja med renskötsel som jag vill, det kanske inte finns plats för mig, säger Maja Kristine Jåma. 

Vindbolaget har fått alla tillstånd som krävs för att etablera vindkraftsparkerna. Under utbyggnaden på Fosenhalvön har renbetesgruppen som bedriver renskötsel här, förbjudits att använda området. Arbetet med utbyggnaden kommer att pågå året runt under fem års tid. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista