Britta Marakatt Labba
Britta Marakatt Labba. Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi

Britta Marakatt Labba får regeringens belöningsmedalj

Konstnären Britta Marakatt Labba är en av de som tilldelas regeringens belöningsmedalj Illis quorum meruere labores.

Regeringen skriver att Britta Marakatt-Labba tilldelas Illis quorum-medaljen, i den åttonde storleken, för sitt mångåriga och på många sätt betydelsefulla konstnärskap, som förenar traditionellt samiskt konsthantverk och samtidskonstens genreöverskridande språk.

- Det känns alldelses fantastiskt fint, för det hade jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat drömma om att jag ska få, säger Britta Marakatt Labba.

Britta Marakatt Labba berättar att medaljen betyder mycket för henne men även för alla samer.

- Vi bor ju väldigt långt ifrån maktens korridorer så jag tror att det betyder väldigt mycket för oss samer, att även vi lyfts fram och blir tilldelade en medalj i den här storleksordningen, säger Britta Marakatt Labba.

De två andra som får belöningsmedaljen är konstnären Carl Johan De Geer och  förintelseöverlevaren Livia Fränkel.

- Det är en ära att på detta vis få möjlighet att hylla och uttrycka djup respekt för tre personers gärningar och verk. De Geers och Marakatt-Labbas konstnärskap och Livia Fränkels arbete är unika i sig, men samtidigt en samlad manifestation av det fria ordets och den fria konstens gränsbrytande, nyskapande och utmanande kraft, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på regeringens sida.

Medaljen Illis quorum meruere labores är i guld och finns i olika storlekar, artonde, tolfte, åttonde och femte storleken. Den används för att belöna personliga insatser på riksplanet för vetenskapliga, kulturella och andra allmännyttiga ändamål.

Tidigare pristagare är bland annat Rosa Taikon, som också fick den åttonde storleken 2009. Under december månad mottar Britta Marakatt Labba medaljen av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Om medaljen Illis quorum meruere labores

  • Illis quorum-medaljen instiftades år 1785.
  • Inskriften betyder "Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det".
  • Medaljen belönar insatser för vetenskapliga, kulturella och andra allmännyttiga ändamål.
  • Den är i guld och i olika storlekar; artonde, tolfte, åttonde och femte storleken.
  • Den delas ut till i genomsnitt sju personer per år.

 

Källa: Regeringen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista