Olov Granberg, VD Arvidsjaur Renslakt
Olov Granberg, VD Arvidsjaur Renslakt Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Árviesjávrrie/ Arvidsjaur

Arvidsjaurföretag med på superföretagslistan

Olov Granberg: Det känns ju jätteroligt
1:39 min

I veckan utnämndes listan över årets superföretag av Veckans Affärer. Listan innehåller i år sammanlagt 641 företag och däribland hittar vi företaget Arvidsjaur Renslakt AB.

- Det känns ju jätteroligt att komma med på en sådan lista. Vi har ju egentligen inte satt oss in i vad det innebär men att företaget går bra det är ju ett litet kvitto på det, säger företagets VD Olov Granberg.

Det är inte lätt att kvala in på Veckans Affärers Superföretagslista som toppas av Volvo Lastvagnar. För att göra det krävs att företaget uppfyller hårda kriterier på lönsamhet, tillväxt och avkastning på kapital - fyra år i rad. I år kvalade sammanlagt 614 företag in på listan och Arvidsjaur Renslakt AB var ett av dem.

- Det är ju en turbulent bransch vi är i, med att renköttspriset går upp och ner. Vi känner ändå en förhoppning inför framtiden, vi tror starkt på renköttet som produkt och även älgköttet som produkt.

Renslaktsföretaget har funnits i 25 år och ägs av sex samebyar - Mausjaur, Udja, Västra och Östra Kikkejaur, Girjas samt Gällivare skogssameby. De slaktar och förädlar huvudsakligen renkött men även en del älg. I fjol omsatte företaget ca 35 miljoner kronor och tillväxten beror bland annat på investeringar men också på att efterfrågan efter vilt har ökat säger Olov Granberg:

- Jag tror gemene man har blivit mer, att man tänker på vad man äter, vad man köper och varifrån det kommer framför allt. Då vet man att renköttet är en produkt som kommer ifrån skogen och inte är påverkad av mycket mediciner och sådana saker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".