Åklagaren fortfarande säker - ser fram emot fällande domar

2:33 min

Igår var sista dagen för rättegången i Luleå tingsrätt mot de
fem män som står åtalade för bland annat jaktbrott och vapenbrott.

Åklagaren Åse Schoultz berättar att hon fortfarande är säker på fällande domar, men den åsikten delas inte av försvaret.

 - För mig är det alldeles uppenbart, och jag tror han kommer frikännas, säger  advokat Lisa Länta.

I går hördes de två av de fem män som tidigare inte alls har synts till under rättegången i Luleå. De två männen åtalas för totalt fem punkter som rör jakthäleri och vapenbrott.

Under veckan har de fem försvararna lyft upp omständigheter som de anser är brister i åklagarens bevisning.
Bilder av döda djur visar inte vem som dödat djuret, det är inte säkert att bilderna är tagna av de misstänkta personerna, en död järv som finns med på en av bilderna har dödats av en hund, och inte den misstänkte själv.

Lisa Länta försvarade en av de män som förhandlingarna handlade om igår.
Hon lyfte upp omständigheter kring den björnskalle som hennes klient haft i sin ägo, under åtalspunkten jakthäleri, och berättade att hennes klient trodde att björnen dödats av andra björnar i skogen - eftersom området där den misstänkte bor har hög björntäthet.

Åklagaren Åse Schoultz vill inte resonera kring värdet av det som försvaret för fram, utan lutar sig på att polisen gjort en roburst utredning och att hon tror på fällande domar - precis den hållning hon hade innan rättegången började.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista