Sofia Jannok. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Sofia Jannok. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Ola Stinnerbom. Foto: Birgitta Stålnert / Kompani Nomad
2 av 2
Ola Stinnerbom. Foto: Birgitta Stålnert / Kompani Nomad

Sofia Jannok och Ola Stinnerbom får långtidsstipendier

3:58 min

Sofia Jannok och Ola Stinnerbom tilldelas Konstnärsnämndens största stipendium som sträcker sig över tio år.

Årets fördelning av långtidsstipendier är rekordstor och stipendiesumman under dessa tio år blir omkring 1,3 miljoner kronor till varje stipendiat.

Ola Stinnerbom får stipendiet för sitt arbete med dans och Sofia Jannok för sitt fortsatta arbete med musik. 

- Det betyder framförallt att mitt arbete har blivit sett, att jag har gjort avtryck så att den här nämnden vill uppmuntra mig att fortsätta med det i tio år framåt att de tror på mig i tio år framåt. Och det är fantastiskt bra för mitt artistiska självförtroende, säger en tagen Sofia Jannok. 

Konstnärsnämnden tilldelar långtidsstipendier till yrkesverksam konstnär som under längre tid visat konstnärlig verksamhet av god kvalité och bidrar till utveckling av konstområdet, inom ämnena bild och form, musik, teater, dans och film. 

– De här stipendierna innebär att över fyrtio konstnärer kommer att få en ekonomisk grundtrygghet över lång tid så att de får möjlighet att vidareutveckla sina konstnärskap, säger Gunilla Kindstrand, ordförande i Konstnärsnämndens styrelse i ett pressmeddelande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista