Sofia Jannok
Sofia Jannok. Foto: Don Titelman/ SVT
#metoo

Sofia Jannok: Man kan inte fortsätta blunda för problemet

"Mu mielas lea áigi ahte dievddut váldet ovddasvástárdusa"
10 min

I helg kommer flera demonstrationer hållas i Sverige där man kräver en förändring mot mäns våld mot kvinnor. Det på grund av historierna som kommit fram om sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaget #metoo. En av dem som kommer att demostrera är artisten Sofia Jannok.

– Det är svårt att prata om det här utan att gråta. För mitt hjärta går sönder när jag ser att det är så många som berättar att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp. Det är hemskt, säger Sofia Jannok.

#Metoo rörelsen startades för över 10 år sedan av Tarana Burke i Usa. Rörelsens syfte är stötta de som blivit utsatta och jobba emot sexuella trakasserier och övergrepp. Nu i veckan exploderade internet med historier av kvinnor och personer som inte identifierar sig som män om sexuella trakasserier och övergrepp. Det var skådespelaren Alyssa Milano som uppmanade att använda hashtaget, efter den så kallade Harvey Weinstein-skandalen, för att visa hur vanligt det är att man blir utsatt. 

Sofia Jannok valde att dela sin berättelse på sociala medier.

– När jag såg att så många av mina vänner har använt sig av hashtaget. Då kände jag hur mitt hjärta nästan gick sönder. Då kände jag att jag måste också skriva om det här och jag gjorde det på natten och det tog flera timmar. Jag var tvungen att rensa mina tankar och då publicerade jag min skrivelse på mina sociala medier.

Det är ju så många som har använt sig av hashtaget, vad tror du att den här rörelsen betyder?

– Det här är en bekräftelse att många miljoner använder sig av hashtaget och berättar sin historia. Det finns de som säger att det som skrivs är inte sant men den största procenten som skrivs är sant. För vi vet att över 90 procent av de sexuella våldsbrotten görs av män. Fakta är att detta är ett stort samhällsproblem och vi måste kolla oss själva i spegeln här i Sápmi också och fråga oss, vad måste vi göra för att det här ska få ett slut.

Under dessa dagar har en annan hashtag kommit fram där män berättar hur de utsatt kvinnor för olika sexuella trakasserier och övergrepp. Nu hyllas de som berättar, vad tänker du om det här?

– Det här har vi också tidigare sett, att när kvinnor kommer fram och berättar om vad de har varit med om, så kommer det alltid den här andra sidan som stödjer dem som utsatt den andra olika brott.  Det här gör mig så arg men tanke på att det har varit så många som berättat om sina erfarenheter av sexuellt våld, så tror jag faktiskt att denna rörelse kommer ändra något på en global nivå, säger Sofia Jannok.

På söndag kommer flera demonstrationer att hållas runt om i Sverige, bland annat i Umeå, Uppsala, Stockholm och Malmö. Där man kommer att demonstrera mot mäns våld mot kvinnor, ickebinära och transpersoner. Sofia Jannok kommer delta i sin hemstad Umeå. 

– Man kan inte fortsätta blunda för problemet. Den här strukturen måste ändras och det överallt. Strukturen upprätthålls av män och den måste ändras överallt, som barn, vuxen, hemma, på jobbet och på skolan. 

Kommer du på något sätt fortsätta arbeta med att synliggöra den här frågan?

 – Ja det kommer jag säkert men just nu är det för mycket tankar och känslor. Så jag följer detta som en privatperson, kvinna och same. I Sápmi vet vi ju att forskning visar att vi samiska kvinnor är mer utsatta än andra för sexuellt våld. Jag är så tacksam för dom som orkat berätta om sina erfarenheter men vi behöver göra mer, säger Sofia Jannok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".