Världsarvet Laponia

Förslag att samer utanför samebyarna ingår i Laponias förvaltning

Även om Tor Tuorda är nöjd med hur Laponiatjuottjudus förvaltar världsarvet Laponia så vill han se att samer utanför samebyarna också ska få vara med och förvalta Laponia. Det är inte Laponiatjuottjudus arbete att förändra samepolitiken, säger styrelseledamoten Ingrid Inga.

Tor Tuorda är en av fyra privata personer som fått möjigheten att svara på regeringens remiss om Laponias förvaltning i framtiden. För Tuorda är det en ära att ha fått möjligheten att ge sin syn på saken och hans åsikt är tydlig. 

- Jag vill försöka luckra upp den här lagen som vi fortfarande lever under som är nedtystad, ingen pratar om den, 1928 års renbeteslag, som gjorde att merparten av samerna kastades ut ur de dåvarande lappbyarna. Dom som inte ansågs vara äkta och ägnade sig endast åt renskötsel, säger Tor Tuorda.

Världsarvet Laponias förvaltning är just nu aktuell eftersom försökstiden för Laponiatjuottjudus går ut december 2018. Föreningen Laponiatjuottjudus startades 2011 med uppdrag att förvalta världsarvet. I styrelsen sitter områdets samebyar, Gällevare och Jokkmokks kommuner, Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Norrbottens län. Samebyarna är i majoritet och innehar ordföranderollen. Anna von Sydow, handläggare vid Naturvårdsverket, säger att Laponiatjuottjudus aldrig diskuterat frågan om att inlemma samer utanför samebyarna i förvaltningsarbetet.

- Utgångspunkten har varit de nio samebyar som har olika rättigheter att nyttja i hela världsarvet. Det är med dem vi har diskuterat och det är samebyarnas representanter som sitter i styrelsen och partsrådet, säger Anna von Sydow.

Ingrid Inga, styrelseledamot, menar att orsaken till att man i styrelsen aldrig diskuterat den frågan är för att det inte ingår i Laponiatjuottjudus uppdrag. Den ryms inte in i organisationsstrukturen.

- Det hör inte till Laponiatjuottjudus arbete eftersom det här är samepolitiskt en stor fråga som Sametinget arbetar med just nu, den framtida samepolitiken. Där hör den frågan hemma och inte inom Laponiatjuottjudus, säger Ingrid Inga.

Regeringen utreder just nu hur förvaltningen har lyckats och skickade i somras ut en remiss till 128 berörda instanser. 35 av dessa har svarat och av dem är endast tre emot den nuvarande försöksförvaltningen, en av dessa är Jokkmokks kommun. Tor Tuorda känner sig inte nöjd med att Jokkmokks kommun ska företräda honom.

- Det känns inte bra nu när Jokkmokks kommun ska företräda mig. Jag tycker att Jokkmokks kommun har utvecklats till att bli fientlig mot alla samer och samebyar. Jag känner inte förtroende för dem att företräda mig, säger Tor Tuorda.

Robert Bernhardsson, kommunalråd i Jokkmokk, har i en tidigare intervju, motsatt sig påståendet att kommunen driver en ovänlig politik gentemot samer. Han menar att Jokkmokks kommun är den kommun som satsar mest per capita på institutioner som har direkt koppling till samer som Jokkmokks kommun.

- Vi satsar väldigt mycket på utbildning på olika nivåer, en hel del föreningsverksamhet. Vi har startat upp ett författarcentrum för att gynna språkutvecklingen i samiska så det finns ingen grund för det. Jag tycker att Jokkmokk i allra högsta grad lever upp till de förväntningar man kan ha på en kommun som Jokkmokk, säger Robert Bernhardsson.

Tor Tuorda när dock en förhoppning någonstans att samer, oavsett samebytillhörighet eller inte, jämställs.

- Det är ju inte helt omöjligt för varför har jag blivit tillfrågad som privatperson att bli remissinstans. Det är ganska tungt, jag måste ju ha något att tillföra på något vis, säger Tor Tuorda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista