David och Eric
1 av 8
David Rydenfalk och Eric Weber.
Och priset går till...
2 av 8
Och priset går till... Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Klassen
3 av 8
Klassen
4 av 8
Klassen
5 av 8
Klassen
6 av 8
Klassen
7 av 8
Klassen
8 av 8
#sametingsvalet2017

Hårt motstånd i onlinekategorin i Prix Europa

Hallå där, David Rydenfalk, som varit i Berlin på priscermoni i Prix Europa tillsammans med Eric Weber i Digitala insatsstyrkan på Sveriges Radio!

Ni var med och tävlade i onlinekategorin i mediefestivalen som pågått i veckan. Hur har det gått?

- Det korta svaret är, vi vann inte.

Det långa svaret då?

- Det är kanske att man egentligen inte kan förvänta sig att vinna i en sån här tävling. Vårt Digitala köksbord i Sametingsvalet kämpade tappert och vi fick bra respons på projektet, men samtidigt fanns det ju 23 andra online-projekt varav de allra flesta hade väldigt hög kvalitet. Det var stor mångfald i både ämnen och uttryckssätt, allt från virtual-reality till att få finländare att bygga fågelholkar, men också i hur mycket tid och resurser som lagts i de olika projekten.

Det var hårt motstånd med andra ord. Vilka vann då?

- Inte alls oväntat vann danska TV-succén Klassen, som i en blandning av reality-TV och fiktion i 10 minuters episoder inriktar sig på en målgrupp som är mellan sju och tolv år gamla. Det dom gjort är att vidga tv-seriens universum till digitala plattformar och följer den digitala rytmen hos publiken. Dessutom har de engagerat tusentals barn att vara med och skriva manus och påverka innehållet.

Okej, coolt!

- Ja, eller hur! Pristagaren Jonas Kryger berättade för mig att SVT just nu omarbetar manus och gör en svensk version, som kommer i december tror jag. Något som kanske kan hjälpa oss föräldrar att få barnen intresserade av annat än streamade amerikanska serier, säger David Rydenfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista