Monica L Edmondson tillbaka med sin glaskonst efter långt uppehåll

Sjutton stycken av Monica L Edmondsons hundra kärl som rest tur och retur Tärnaby och olika platser i världen visas just nu i Luleå. Jag har längtat till verkstaden, säger hon efter ett flera år långt uppehåll.

När Bok och Bild anordnades under helgen i Luleå, uppmärksammades det samiska 100-årsjubileet genom flera samiska föreläsare och även med en utställning där Monica L Edmondson och Tomas Colbengtson ställer ut i Konsthallen i Kulturens hus som pågår till den femte november. 

- Jag tycker det är jätteroligt att det är i Norrbotten, jag kommer från Gällivare och det är inte så jätteofta jag visar min glaskonst norrut, säger Monica L Edmondson.

Första gången hennes verk 100 migratory visades var när Umeå var europeisk kulturhuvudstad 2014. Hundra stycken glaskärl i röda nyanser med mönster som för tankarna till den lulesamiska dräkten. De hade fotograferats av Carl Johan Utsi i Ulldevis fjällvärld där Monica har sina rötter. De hade också skickats ut till olika platser i världen och kommit tillbaka till Tärnaby där Monica verkar och bor. Även dansaren Carmen Olsons gestaltning är en del av det flera år långa projektetet om ursprung och migration.

- Jag tror det är väldigt viktigt att vi hjälper varandra att känna tillhörighet och att vi hjälper varandra att höra till någonstans. För mig är kärnan inom det samiska men det kan vara var som helst egentligen.

Hon berättar att tanken till konstprojektet började med en bild av en eld i det vida vita fjällandskapet

- När du åker skidor eller skoter till fjälls och långt borta ser att det är liv, det kan vara en eld, att det är människor som du ser från långt håll och långt ned. Den bilden har jag på något sätt förverkligat med det här projektet och under tiden har det växt med andra tankar och känslor.

Att det skulle bli hundra kärl var inte alls tänkt från början. För vernissagebesökaren Josefin Strand förklarar hon arbetet som består av flera olika tidskrävande steg.

- Man ska vilja ta i dem. Den slipade ytan gör att ljuset absorberar istället för att studsa på ytan och reflektera. Ibland tycker jag att på de slipade kärlen kommer formen fram mer, för på det oslipade kärlet är det ibland bara så att man ser själva reflektionen och inte formen på samma sätt, säger Monica L Edmondson och ber Josefin Strand att ta upp ett av kärlen och känna på det diamantslipade glaskärlet.

Monica L Edmondson har haft uppehåll i sitt arbete under några år då dottern Ana varit sjuk i cancer. Nu är hon alldeles i början av ett gestaltningsuppdrag hon inte kan berätta mer om, samtidigt som hon konstnärligt reflekterar över åren med sjukdom i familjen.

- Från ett år tillbaka är hon färdigbehandlad och det går bra. Men när jag kom tillbaka till verkstaden, jag har längtat otroligt mycket att komma dit, så var det ändå så att jag inte riktigt kom igång. I slutändan har jag då tagit ett beslut att jag ska börja med att på något sätt reflektera över de här åren vi har gått igenom som familj med en cancerdrabbad dotters behandling. Men jag har ingen aning om vad det ska bli, om det ska visas offentligt eller inte. Jag ska samla ihop och titta på det material hon och jag har samlat på oss under de här åren och se om det blir något framöver, säger Monica L Edmondson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio