Ny variant av CWD upptäckt i norska älgar

Den älg från norska Lierne som rapporterades vara sjuk i Chronic Wasting Disease hade en ny variant av sjukdomen. Hur smittsam den sjukdomen är vet forskarna ännu inte.

Förra året upptäcktes sjukdomen i Norge, först på vildrenar på Nordfjellet och senare på två älgar i Selbu, Nordtröndelag. Förra veckan rapporterades om ett nytt fall på en älg i Lierne i Norge, bara kilometer från Jämtland.

Det visade sig att renarna i Norge hade drabbats av den variant av sjukdomen som finns i Nordamerika, men älgarna har en ny tidigare oupptäckt variant av sjukdomen. De tre fall som hittills hittats på älg i Norge har till exempel bara drabbat äldre älgkor.

Den nyupptäckta varianten av CWD, påverkar djurens hjärnor annorlunda än i den nordamerikanska varianten.

Läs mer hos SVT Nyheter Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista