Korta skridskosäsongen är igång

Skridskosäsongen i norr är kort, därför måste man ta tillvara varje dag och åka skridskor så mycket som möjligt, säger Lena Stålnacke, inbiten skridskoåkare.

De senaste dygnens kallgrader har kylt ner sjöarna så de har börjat isa. Det är den bästa tiden på året, menar Lena Stålnacke från Fjällnäs, en liten by två mil väster om Kiruna. Hon åker utefter sjön Gálásjávri och har hela Kebnekaisemassivet framför sig när hon åker västerut. 

- Det här är absolut den bästa tiden på året. Man kan vara ute, det är kallt och det är inte så mycket snö och så kan man åka skridskor, långfärdsskridskor, säger Lena Stålnacke.

Jämfört med söderut är skridskosäsongen mycket kort, högst några veckor. Just nu är det högsäsong för skridskoåkandet eftersom de mindre sjöarna har frusit till men man måste vara försiktig när man går ut på isen första gången, säger Lena.

- Men man testar ju. Jag går ut och promenerar med hundarna först efter strandkanten och tittar längs efter här. Sen vet jag ju hur det ser ut, säger Lena Stålnacke.

Är det inte lite “risky business” att vara ute på första isarna?

- Absolut, om man inte vet var man är, om man inte känner ställena. Jag är född och uppvuxen här så jag känner till sjön och var det kan vara svag is. Har åkt här hela mitt liv och har aldrig någonsin åkt igenom isen. Vi har alltid hållit oss till vikarna när vi var små. Det är inte förrän nu när jag har blivit äldre som jag har börjat fara uppåt och neråt, säger Lena Stålnacke.

Men det brukar inte vara många veckor innan det kommer så pass mycket snö att det inte längre är möjligt att åka skridskor. Lena hoppas på en lång snöfattig höstvinter.

- Att snön håller sig borta till december iallafall. Att det får vara så här så man verkligen får njuta av det, avslutar Lena Stålnacke och fortsätter åka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista