Nya Zeeland

Efter livräddningsförsök - hyllas som hjältar

4:20 min

Inger-Marit Kuorak och Daniel Wickman är på semester och blir ögonvittne till en mc-olycka. Två motorcyklar passerar deras bil strax innan en kurva, den ena av motorcyklarna kraschar framför dem.

- Vi var de första på olycksplatsen, säger Inger-Marit Kuorak, sjuksköterska från Gällivare.

Eftersom Inger-Marit körde bilen så var det Daniel Wickman, läkare på Gällivare sjukhus, som var först framme vid motorcykeln. 

De började att göra första hjälpen. Trots att de fick vänta på ambulansen så kändes väntetiden inte så lång, eftersom de hade fullt upp med att hjälpa kvinnan.

- Jag känner att vi gjorde allt vi kunde, men visst känns det tungt då hon inte överlevde trots våra insatser, säger Inger-Marit.

Inger-Marit kände ingen panik, men visst slog hennes hjärta lite fortare under själva livräddningsarbetet. Hon hade aldrig räknat med att något sådant skulle hända under deras semester.

- Mitt arbete som sjuksköterska på Gällivare sjukhus har förberett mig på akuta situationer, säger hon.   

Saken har fått stor uppmärksamhet på Nya Zeeland och deras insats hyllas. Inger-Marit svarar blygsamt på frågan om hur det känns att vara hjälte på Nya Zeeland. 

- Det är nog inte är hela Nya Zeeland som vet om händelsen, säger hon, nyheten har nog växt på vägen hem till Sverige. Men visst är det roligt att ha blivit uppmärksammad trots att räddningsförsöket inte lyckades.

- De första dagarna kändes tunga. Vi stannade till på ett lugnt ställe och gjorde ingenting. Men nu så känns det som den sista semesterveckan kommer att bli bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista