Karin Vannar
Karin Vannar Foto: Anne-Maret Päiviö/ Sameradion & SVT Sápmi
Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

Jokkmokks kommunalråd kritiseras för att arbeta i egen sak

Karin Vannar: Jag tycker inte det är smart
4:11 min

Ordföranden i partiet Samernas Väl menar att hennes förtroende minskar för kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Sameradion och SVT Sápmi berättade i går att Jokkmokks socialdemokratiska kommunalråd Robert Bernhardsson startat ett eget turistföretag. Samtidigt kritiserar han i egenskap av kommunalråd, och sittande i kommunstyrelsen i Jokkmokk, Laponiatjuottjudus för att inte tillräckligt väl utveckla turismen i Jokkmokksfjällen.

Robert Bernhardsson har varit med och författat skrivelsen som majoriteten i kommunstyrelsen godkänt. Det handlar om ett remissvar där man förespråkar att Laponia inte ska förvaltas lokalt. Bernhardsson har vid ett par tillfällen sagt att problemet är att den nuvarande förvaltningsorganisationen inte har utvecklat turismen i området tillräckligt.

Samtidigt har Bernhardsson ett turistföretag genom vilket han hyr ut logi i Kvikkjokk, en av portarna till Laponiaområdet. Bernhardssons egen privata företagsverksamhet skulle gynnas av en ökad turism inom Laponia. 

 – Jag tycker inte det är smart att göra på det viset. När man sitter som kommunalråd så företräder man hela kommunen, säger Karin Vannar, ordförande i partiet Samernas Väl och även ordinarie i kommunstyrelsen.

Hon berättar att de inte hunnit diskutera just den här frågan i kommunstyrelsen, eftersom förslaget till yttrande kom på sittande möte. 

 – Det innebär att jag som ordförande i Samernas Väl inte kan gå tillbaka till partikollegor och väljare för att förankra och diskutera frågan innan, och det känns demokratiskt fel, säger hon.

Karin Vannar säger att det förtroende hon haft för Robert Bernhardsson som kommunalråd i Jokkmokk har naggats i kanten på grund av det här.

 – Det känns som att han jobbar för egen sak, där skulle han ha tänkt till, det var väldigt osmakligt, säger Karin Vannar.

Hur kommer du att jobba vidare med frågan? 

- Jag som sitter i kommunstyrelsen kommer att bli ännu mer kritisk till det som läggs fram, vad menar han med det här, gör han det här för egen vinnings skull?, säger Karin Vannar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".