Skoterförbud i Norrbottensfjällen ute på remiss

9:01 min

SSR:s ansökan om tillfälligt skoterförbud i Norrbottensfjällen under maj och juni nästa år, är nu ute på remiss. – Det här handlar om en normharmonisering mot övriga län där det här redan finns, säger SSR:s förbundsjurist Jenny Wik Karlsson.

- Det här handlar om en period då renen är känslig och inte ska stressas under kalvningsperioden, säger Jenny Wik Karlsson och

Svenska samernas riksförbund, SSR vill att länsstyrelsen i Norrbotten tar beslut om tillfälliga skoterförbud i Norrbottensfjällen, för tiden 2 maj till och med 30 juni nästa år, i fjällen ovan trädgränsen. Frågan är nu ute på remiss hos Sametinget samt de fyra berörda fjällkommunerna Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Arjeplog.

- Enligt de föreskrifter som finns så är det länsstyrelsen som ska besluta om en ansökan går över kommungränser, och våran ansökan går över flera kommuner.

SSR och berörda samebyar har under de senaste åren märkt av en allt mer ökad intensitet av skotertrafik i Norrbottensfjällen. I Jämtland och i Västerbottensfjällen råder det sedan länge generellt skoterförbud under våren.

- Alla vet att det inträder och det finns en rättssäkerhet. Det finns också där en tydligare reglering var man får köra, Norrbotten har betydligt större områden där man får röra sig fritt och inte bara på leder än vad Västerbotten och Jämtland har. 

Frågan är ett led i beslutet som SSR tog under sitt landsmöte tidigare i år som Sameradion och SVT Sápmi har rapporterat om i juni, att begära ändring av nuvarande terrängkörningsförordning. Det innebär att SSR vill att länsstyrelserna tilldelas hela ansvaret för beslut om tillfälliga skoterförbud.

- Länsstyrelserna är de som har hand om tillsyn, naturmiljö, djurvälfärd och har översikt över hela länet, vilken kanske inte en enskild kommun har.

Kiruna fritids- och skoterförenings ordförande Anders Petersson säger till Ekot att SSR med sin skoterförbudsansökan i Norrbotten vill sopa bort möjligheterna för fritidsfolket att köra under fina maj-förhållanden.

- Ofta när man pratar om samexistens, att vi ska ge och ta, skulle jag motsatsvis vilja vända den här frågan till dem som säger att det här en sådan otroligt inskränkning. Att det här är kanske deras sätt att också bidra till ett hållbart system för djur och natur och visa en vilja att faktisk samverka, säger Jenny Wik Karlsson.

SSR och samebyarna begär att länsstyrelsen fattar ett beslut som sträcker sig under perioden 2 maj- 30 juni 2018. Ansökan skickades in till Norrbottens länsstyrelse i augusti. Nu är frågan ute på remiss till och med femte december. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista