Stockholms tingsrätt
1 av 2
Stockholms tingsrätt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T
Advokat Karl Larsson
2 av 2
Advokat Karl Larsson Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi

Ingen förlikning – rättegång närmar sig mellan Talma och staten

Karl Larsson: Finns inget att förlika om
2:11 min

Talma sameby och staten nådde inte förlikning vid dagens förhandling i Stockholms tingsrätt. Målet rör förlängningen av svensk-norska renbeteskonventionen 2002-2005.

Under onsdagen möttes ombuden för Talma sameby och staten i en muntlig förberedelse i Stockholms tingsrätt.

En av frågorna som tingsrätten ställde under mötet var om parterna är redo för en förlikning – men inget tyder på det.

-Inte i nuläget. Anledningen till att samebyn driver målet är dels för att man tycker man blivit felaktigt behandlad, men också för att stoppa att agerandet sker i framtiden. Fram till att staten medger att de gjort fel och lovar att inte göra om det så finns inget att förlika sig om, säger advokat Karl Larsson.

-Jag har inte fått mandat från Justitiekanslern att träffa en förlikning som innebär att staten utger ersättning till samebyn, säger statens advokat, Mikael Ruotsi, från JK.

Begär skadestånd

Det var i maj 2016 som Talma sameby vände sig till Stockholms tingsrätt med en stämningsansökan mot svenska staten.

Samebyn kräver staten på skadestånd om 1,2 miljoner kronor för så kallad ideell skada, det vill säga en skada som inte går att värdera ekonomiskt.

Bakgrunden är den svensk-norska renbeteskonventionen som löpte ut 2002 men förlängdes med en tillfällig lag fram till 2005.

Konventionen reglerade det gränsöverskridandet renbetet och Talma sameby hävdar att svenska staten mellan 2002 och 2005 upplåtit samebyns marker till ett norskt renbetesdistrikt utan tillstånd från Talma.

Samebyn hävdar att staten i och med detta kränkt samebyns civila rättigheter enligt både regeringsformen och Europakonventionen.

Kränkningen består enligt Talma bland annat i att samebyn hindrats från att nyttja renbetesområden som man under århundraden haft rätt till samt att lagen stiftats utan möjlighet för samebyn att överpröva den.

Samebyn hävdar vidare att kränkningen delvis grundar sig i etnisk diskriminering.

-Det är ett väldigt viktigt principiellt mål. Om staten skulle förlora så skulle det bli svårt att gå vidare med en renbeteskonvention som inte bygger på samtycke från samebyarna, säger Karl Larsson.

Staten säger nej

Staten avvisar Talma samebys stämningsansökan.

Konventionen har inte kränkt samebyns civila rättigheter - därför kan inte samebyn räkna med något skadestånd, menar staten via sin företrädare Justitiekanslern.

Staten skriver till domstolen att upplåtelsen av Talmas marker har haft tillräckligt lagstöd, inrättandet av en konvention är ett angeläget allmänt intresse som gör att staten har rätt att inskränka samebyns rättigheter.

Dessutom menar staten att samebyn tidigare har fått ekonomisk ersättning - Samebyn har efter en förlikning med staten för ett par år sedan fått närmare tio miljoner kronor i ersättning för den ekonomiska skada konventionen inneburit.

Allt detta sammantaget innebär enligt staten att man agerat helt enligt både regeringsformen och Europakonventionen.

Staten avfärdar också att Talma inte haft möjlighet att överpröva förlängningen av konventionen - det sker ju genom denna stämningsansökan menar staten.

Slutligen bestrider staten även det belopp på 1,2 miljoner kronor som samebyn yrkat.

Om tingsrätten kommer fram till att samebyns rättigheter kränkts, så bör skadeståndet bestämmas till ett betydligt mindre belopp än vad Talma begärt menar staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".