1 av 4
Jan-Erik Kuoljok
2 av 4
Jan-Erik Kuoljok i Jokkmokk är en av de drabbade privatpersonerna. Foto: Anne Marit Päiviö, Sameradion & SVT Sápmi
Också några privat hus i Jokkmokk har blivit utsatta för klotter
3 av 4
Så här är det klottrat på en privatägd villa i Jokkmokk. Foto: Anne Marit Päiviö, Sameradion & SVT Sápmi
Så här såg Jan-Erik Kuoljoks bil ut på söndagsmorgonen.
4 av 4
Så här såg Jan-Erik Kuoljoks bil ut på söndagsmorgonen. Foto: Privat
Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

Ökat klottrande i Jokkmokk senaste veckorna

Under de två senaste veckorna har klotter i Jokkmokk drabbat både privatpersoner och offentliga byggnader, som gamla kyrkan och butiker. Men polisen menar att det är ingenting man behöver frukta.

I söndags morse såg Jan-Erik Kuoljok hur grannen vinkade att han skulle komma ut på uppfarten, där möttes han av en syn han inte trodde var sann. Någon eller några hade klottrat med svart text MS13 på bakluckan till bilen.

- Först blev jag arg, men sen lugnade jag mig och tänkte att det här kan inte ha varit nyktra människor som gjort, säger han.

Under de senaste veckorna har Polisen mottagit flera polisanmälningar gällande klotter och vandalisering. Bland annat har en butik i centrala Jokkmokk fått en sten inkastad genom skyltfönstret samma natt som gamla kyrkan också blev nedklottrad.   

Fredrik Söderlind, som är gruppchef för utredningsgruppen i norra Lappland säger att polisen fått in intressanta tips som de jobbar efter och som man hoppas ska kunna leda till att man hittar misstänkta.

- Händelserna i Jokkmokk de senaste helgerna, där har vi fått in uppgifter vi jobbar med och som kanske kan leda fram till någon misstänkt, säger Fredrik Söderlind.

På de klottrade ställena har det oftast stått ”MS13”. Det är en tagg som ett kriminellt gäng med rötterna i Syd Amerika använder sig av. Många rykten florerar på sociala medier där många är oroliga att gänget kan ha nått Jokkmokk. Men det är något polisen avvisar.

- När det gäller klotter många gånger så blir det att de som utför det här vill ju skriva någonting häftigt och tufft. Då kanske man väljer att ta en beteckning från ett kriminellt gäng, bara för att det är tufft och roligt. I det här fallen i Jokkmokk ska man inte vara orolig och rädd över att det ska ha etablerat sig något sånt här gäng i samhället, säger Fredrik Söderlind gruppchef för utredningsgruppen i norra Lappland.

Jan-Erik Kuoljok lyckades få bort den svarta nedklottrade texten själv, med hjälp av olika medel och polering. Men också tack vare att det varit kallt om natten, så det har bildats ett islager på bilen där texten sprayats.

- Det tog några timmar och jag har en kusin som hjälpte mig som har tillgång till en ordentlig poleringsmaskin, annars vet jag inte hur det hade varit nu, säger han.

Han har förhoppningar att polisen kommer lösa brotten fast det i hans fall gick bra. Något som han tycker är viktigt att lyfta fram är att än så länge är det bara döda ting som blivit utsatta för skadegörelse.

- Jag menar att nog är det tråkigt att min bil blev nedklottrad, men än så länge har ju ingen människa kommit till skada vad jag vet. Det här är ju bara döda ting, fast det är onödigt, säger Jan-Erik Kuoljok.

Jan-Erik Kuoljok har lämnat alla de uppgifter som han fått via sociala medier och det han själv vet till polisen. Och just polisen menar att iakttagelser är viktiga i sådan här ärenden. Trots flertalet anmälningar har de bara startats förundersökning i en av de anmälningar som inkommit till Polisen.

- Vi är väldigt mån att få allmänhetens uppgifter till oss så vi har någonting att jobba med. Vi har inte bemanning överallt hela tiden, så vi kan upptäcka brotten själv. Utan vi måste ha hjälp utav allmänheten, säger Fredrik Söderlind gruppchef för utredningsgruppen i norra Lappland.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".