Inga-Wiktoria Påve och Anders Sunna
Inga-Wiktoria Påve och Anders Sunna Foto: Privat
Buorre iđit Sápmi

Samisk kortfilm prisades på världens största urfolksfilmfestival

5:53 min

Inga-Wiktoria Påve och Anders Sunnas kortfilm Morit Elena Morit fick ta emot pris på världens största urfolksfilmfestival imagineNATIVE under förra veckan.

Det är första kortfilmen som konstnärerna gör ihop och att få ett pris kom som en chock för Inga-Wiktoria Påve.

– Vi hade inte väntat oss att få pris och när de sa att vi vunnit så tänkte jag, är det verkligen sant. Jag tror att vi båda var lite i en chock, säger Inga-Wiktoria Påve till Buorre iđit Sápmi.

Under förra veckans Filmfestival för urfolksfilm i Toronto så fick konstnärerna Inga-Wiktoria Påve och Anders Sunna ta emot ett pris som heter Jane Glassco award for emerging talent. Priset delas ut årligen under festivalen och är för nya filmskapare.

Juryn skriver bland annat på festivalens sida att de är imponerade av konstnärernas estetiska skapande och att de har klarat av att berätta ett ämne med originalitet.

Animationsfilmen Morit Elena Morit var en del av sommarens Riddu Riđđu sessions och handlar om Sápmi och hur kolonialismen har påverkat Sápmi. Tillsammans med andra samiska filmer visades den på världens största urfolksfilmfestival.

– Det betyder otroligt mycket att få priset när man tillsammans har skapat något. Jag hoppas att det här kan leda till att vi gör mer projekt ihop.

Med priset Jane Glassco award for emerging talent så får Inga-Wiktoria Påve och Anders Sunna 2000 dollar vilket motsvarar ungefär 16500 svenska kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista