Svalbard 

Rysk helikopter störtade i Svalbard

En rysk helikopter med åtta personer ombord har störtat i havet utanför den norskstyrda ögruppen Svalbard i Norra ishavet, enligt norsk räddningstjänst.

Olyckan ska ha inträffat 2-3 kilometer utanför den ryska gruvstaden Barentsburg, rapporterar huvudräddningscentralen i Nordnorge.

Något nödmeddelande har inte uppfångats från helikoptern. Det är okänt vad som hänt människorna ombord.

nu kan den ryska helikopter ha lokaliserats. Luftbubblor och oljerester har setts på ytan och ett fartyg har observerat något på havsbotten.

 -Vi är ganska säkra på att det är helikoptern eller delar av den, säger Tore Hongset vid räddningscentralen i Nordnorge. 

Fyndet, som inte är identifierat, har gjorts på 200-250 meters djup. En liten fjärrstyrd miniubåt ska flygas in för att underlätta sökandet. Ombord på helikoptern fanns fem besättningsmän och tre passagerare var forskare och ryska medborgare.

Larmet om helikopterolyckan kom vid 16-tiden i går. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista