Samiska flaggan
1 av 2
Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Anna-Sara Baer deltog på mötet för Duoddaras sameförening.
2 av 2
Anna-Sara Baer deltog på mötet för Duoddaras sameförening. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

Arbetet med att stärka Sveriges minoritetspolitik fortsätter

Sverige är i färd med att stärka sin minoritetspolitik och i samband med det håller kulturdepartementet samrådsträffar med minoriteterna, som förväntar sig att situationen ska bli bättre.

Anna-Sara Baer, ordförande i Duoddaras sameförening har kommit till Kiruna stadshus för ett samrådsmöte där områdets minoriteter träffar kulturdepartementet. Ämnet är utredningen Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik om hur Sverige ska stärka sin minoritetspolitik. Anna-Sara är inte nöjd med hur situationen är idag och hon hoppas att förslagen i utredningen blir verklighet, bland annat att kommuner och landsting ska bli skyldiga att dokumentera sina mål och riktlinjer.

- Det hade varit bra. Att vi kan se på papper vad kommunen ska arbeta med under till exempel två år framåt. Hur de tänker arbeta med samiskan, finskan och meänkieli och då måste kommunen själv följa sina uppsatta mål, säger Anna-Sara Baer.

Minoritetspolitik har funnits i Sverige sedan december 1999. Förra året gav regeringen i uppdrag till ensamutredaren Lennart Rohdin att utreda hur minoritetspolitiken ska stärkas i Sverige. Delbetänkandet kom i somras och har varit ute på remiss hos berörda. Regeringens avsikt är att lämna in en proposition under våren 2018. I samband med det arbetet åker nu kulturdepartementet runt i Sverige och träffar de olika minoriteterna.

- Minoritetspolitiken är inte för de nationella minoriteterna, den ska vara med de nationella minoriteterna. Det är helt avgörande att det finns en förankring och att vi får större förståelse för många olika perspektiv inom de olika minoriteterna också, säger Erik Adell Hellström, departementssekreterare vid kulturdepartementet.

Men även om det i utredningen finns många bra förslag till förbättringar och regeringens avsikt att stärka minoritetspolitiken, är Anna-Sara Baer ändå tveksam till att det blir så.

- Det hänger på politikerna i kommunen. Om du är intresserad av minoritetspolitiken kan det bli bra men om du inte är det så kommer det vara likadant som det är idag, säger Anna-Sara Baer.

Roger Suup, ordförande i minoritetsspråksamrådet i Kiruna kommun håller med om att det finns mycket förbättringspotential i kommunens minoritetsarbete. Tydliga, dokumenterade mål för kommunen är bra, menar Suup, men säger att det inte kan stanna där.

- Det måste finnas en uppföljning, där vi följer upp målen och riktlinjerna. Då måste man ha en bra uppföljning och titta på vad kan vi bli bättre på, vad har eventuellt varit mindre bra. Och att man där kan hitta en samsyn i till exempel minoritetsspråksamrådet hur vi tillsammans kan nyttja all den kunskap och erfarenhet som finns hos våra minoriteter och hos kommunen, säger Roger Suup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista