Konfirmander på samiska konfirmationen i Burträsk.
1 av 2
Samiska konfirmander i Burträsk kyrka. Foto: Anne Marit Päiviö, Sameradion & SVT Sápmi
Eva-Maria Karlsson är stiftsdirektor vid Luleå stift.
2 av 2
Eva-Maria Karlsson är stiftsdirektor vid Luleå stift. Foto: Svenska kyrkan
Sápmi

Oklart om var och när samiska ungdomar konfirmeras nästa sommar

Nu utreder arbetsgruppen för den samiska konfirmationen inom Svenska kyrkan om det är möjligt att flytta den samiska konfirmation både tidsmässigt och byta plats för själva konfirmationen. Det är ett önskemål av flera föräldrar.

Flera föräldrar i södra delarna av Sápmi har författat och skickat in ett brev till Luleå Stift och där deras huvudönskemål är att ändra tiden för lägret.

- Vi vill att tiden för lägret flyttas, eftersom det krockar med kalvmärkningar här nere i södra Sápmi. Det är konstigt att det lägger det samiska konfirmationslägret den tid som den är nu. För det krockar med kulturen och verkligheten som barnen lever i, säger Franciska Rensberg.

De senaste fyra åren har den samiska konfirmationen genomförts i Burträsk. Svenska kyrkan som är arrangör för lägret, har ett avtal på fem år med Edelviks folkhögskola. 2018 är sista året som lägret genomförs där, sedan ska man utvärdera och se om man ska fortsätta det eventuella samarbetet.

Franciska Rensberg är en av de 15 föräldrar som skrivit under brevet där de önskar att Svenska kyrkan flyttar tiden för lägret. Hon har inte fått något svar av stiftet om lägret kommer flyttas eller inte.

- Nu är det många förtvivlade barn, som min dotter. Hon säger att hon vet att ingen i hennes släkt kommer och firar hennes konfirmation om det är som det är nu. De senaste tio åren har vi redan hunnit börjat med kalvmärkningarna 1 juli, när konfirmationshögtiden är satt, säger Franciska Rensberg.

Enligt henne är redan nu många samebyar i södra delarna av Sápmi drabbade av att lägret är så sent i juni. Så föräldrarna som skrivit under brevet har kommit med förslag.

- Vi föreslår att man flyttar konfirmationshögtiden till helgen innan 1 juli, alltså midsommar helgen. Om inte det skulle passa, så har vi också förslagit att tidigarelägga den ännu mer. Till helgen före midsommar, säger hon.

När de började jobba med frågan om att försöka flytta lägret tidsmässigt, som Franciska Rensberg menar är huvudfrågan, kom också frågan upp om att flytta konfirmationshögmässan till Östersund. För att uppmärksamma att det är Staare hundraårsjubileum under 2018.

Eva-Maria Karlsson är stiftsdirektor vid Luleå Stift och sitter med i arbetsgruppen för det samiska konfirmationslägret, hon säger att de har börjat jobba med frågan genom att utreda möjligheterna.

- Det har kommit önskemål till oss och vi har nu ställt en förfrågan till föräldrar som anmält konfirmander till 2018. Det är en person i arbetsgruppen som tagit på sig uppdraget att samla in åsikter till nästa möte, säger Eva-Maria Karlsson stiftsdirektor vid Luleå stift.

Genom åren har det varit många turer kring den samiska konfirmationen. 2015 lämnade Sáminuorra ett mångårigt samarbete med stiftet eftersom man inte tyckte att ungdomsförbundets åsikter kom fram. Man har också provat att flytta konfirmationslägret till augusti.

Många är oroliga och spekulerar, är framtida lägerverksamhet hotad nu?

- Lägret är inte hotat, utan vi jobbar med att hitta de bästa lösningarna. När vi har fått önskemål av föräldrar måste vi utreda det, säger Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor vid Luleå stift.

Enligt föräldrar Sameradion & SVT Sápmi har varit i kontakt med har föräldrarna inte fått något direkt svar av stiftet, om det kommer flytta tiden för lägret eller inte.

- Vi har fått olika bud. Första var att man skulle besluta på ett möte i början av oktober, men nu i veckan fick jag ett mejl efter att jag frågat igen, att det var uppskjutet till nästa möte 23 november. Vi får väl se då, säger Franciska Rensberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista