Norrbotten

Tjuvfiskare i fjällsjö tagna på bar gärning

Det var under förra helgen som tre tjuvfiskare togs på bar gärning när de höll på att vittja nät i en fjällsjö i norra Norrbotten. Nu utreder polisen ärendet.

Under förra helgen upptäckte en tillsynsman från länsstyrelsen i Norrbotten att det var tjuvfiskare i en fjällsjö som la nät. Han tillkallade polis och de tog tjuvfiskarna dagen efter på bar gärning när de vittjade näten. 

- Enligt tjuvfiskarna själva hade de över 900 meter nät i sjön, men vid tillslaget gjordes inget beslag på redskap, säger Dan Blomkvist på länsstyrelsen i Norrbotten. 

Männen saknade fiskekort men förklarade att de fått lov att fiska i fjällsjön av en samebymedlem. Tillsammans åkte man till platsen där samebymedlemmen befann sig som bekräftade att hen gett tillstånd till dem att fiska. 

- Vi har nu bett polisen utreda ärendet vidare, eftersom de saknade fiskekort och eftersom samebymedlemmen som gett tillstånd till personerna att fiska, inte själv var med när de vittjade näten. Då kan det vara brott mot rennäringslagen, säger Dan Blomkvist på länsstyrelsen i Norrbotten. 

Personernas som misstänks för tjuvfiske är hemmahörande i Finland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".