Patrik Havermann, Naturvårdsverket.
Patrik Havermann, Naturvårdsverket. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.

Begränsing av uranbrytning i Sverige förelås i utredning

1:50 min

Nu föreslår Naturvårdsverket ytterligare begränsningar av möjligheterna till uranbrytning i Sverige. Syftet är att skicka ut en signal om att urangruvor inte är välkomna i Sverige - däremot ska prospektering fortfarande vara möjlig.

Naturvårdsverket har i våras fått i uppdrag att ta fram ett förslag på hur ett förbud mot uranutvinning skulle kunna utformas. Naturvårdsverket har nu lagt fram sitt förslag till regeringskansliet. Verket föreslår att ett förbud mot uranutvinning måste utformas på ett sätt så att det inte hindrar utvinning av andra mineraler. Det innebär alltså inte ett totalstopp för uranbrytning.

Naturvårdsverket bedömer alltså att ett absolut förbud mot uranbrytning innebär en risk för att utvinning av andra mineraler försvåras. Regeringen kan då, om den berörda kommunen också ger klartecken, ge tillstånd att utvinna uran i syfte att bryta andra mineraler.

Sällsynta jordartsmetaller och andra ämnen är ibland bundna i marker som är rika på uran och kan vara svåra att utvinna utan att också bryta uranet.
Därför föreslår inte Naturvårdsverket heller något förbud mot prospektering av uran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista