Kommunhuset i Jokkmokk. Foto: Tora Lindberg, Sameradion.
Kommunhuset i Jokkmokk. Arkivfoto: Tora Lindberg, Sameradion & SVT Sápmi.
Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

Jokkmokk röstade nej till att ratificera ILO 169

Under dagens kommunfullmäktige i Jokkmokk röstade majoriteten nej till att lokalt i kommunen ratificera ILO 169.

Enligt Henrik Blind som är representant i kommunfullmäktige för Miljöpartiet var tanken med förslaget att Jokkmokks kommun skulle vara pionjär och visa Sveriges regeringen vägen. 

- Varför vi stödjer förslaget är för att riksdag och regering som egentligen äger frågan aldrig fattar beslut. Därför hade det varit bra om det vore just Jokkmokk, som genom att ratificera lokalt, hade satt press gentemot riksdag och regeringen, säger Henrik Blind, representant i kommunfullmäktige i Jokkmokk för Miljöpartiet. 

Miljöpartiet, Samernas väl, Vänsterpartiet och delar av Liberalerna röstade ja till förslaget, men det räckte inte. Majoriteten av kommunfullmäktige gick emot och röstade nej. 

Motionen har Samernas väl och Vänsterpartiet lagt till kommunfullmäktige år 2012-2013. Men förslaget har under åren återremitterats eftersom man då ville ha mer fakta om ILO 169 och vad förslaget skulle innebära för Jokkmokk. Sameradion & SVT Sápmi har sökt Samernas väls representant Karin Vannar för en kommentar, utan att lyckas. 

Vad är ILO 169

ILO 169 är en FN konvention som ger ursprungsfolk och stamfolk rätt att få förhandsinformation, bli konsulterade och vara delaktiga i beslut innan nationalstaten ger företag, andra intressenter eller aktörer tillstånd att komma in i deras traditionella territorier och marker.

Sverige har inte ratificerat ILO 169. Sist riksdagen röstade för en ratificering av ILO 169, var 8 april 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista