Christina Åhrén
Christina Åhrén på Sametingets plenum i Östersund. Foto: Thomas Sarri / Sameradion & SVT Sápmi

Sametingspolitiker hotades för att stödja rätt sida

Christina Åhrén: Det här priset är inte värt att betala
4:11 min

Veckan innan Sametinget skulle välja ny styrelse utsattes Min Geaidnus partiledare Christina Åhrén och hennes barn för hot och trakasserier.

Min Geaidnu var ett av vågmästarpartierna och Åhrén skulle nu tvingas till att stödja blocket med Samelandspartiet i spetsen.

- Jag hade 17 missade samtal på två timmar. En del var absolut inte trevliga, och det kan jag väl också ta för det har också skett att man får ta emot en del hot från allmänheten eller från andra personer. Men jag hade uppenbarligen en svag punkt någonstans. Det var när människor som jag tyckte skulle stå mig nära och som skulle lita på att det här skulle ordna sig till sist, gick över gränsen och sa saker som att jag skulle tänka på mina barns framtid, och hur de skulle klara sig i det här samebysystemet, säger Christina Åhrén.

Partierna Samelandspartiet, Vuovdega och Guovssonásti behövde stöd från minst ett – men gärna fler av de fyra en-mandatspartierna för att ta över makten i Sametinget efter valet.

Partiet Min Geaidnu har stött det andra blocket och suttit i styrelsen den senaste mandatperioden - med Jakt- och fiskesamerna och Landspartiet svenska samer.

Vissa har sett det här som en ohelig allians - eftersom Min Geaidnus Christina Åhrén själv är samebymedlem och Jakt- och Fiskesamernas väljare främst är samer utanför samebyarna.

Inför valet av ny styrelse så ansåg några att Christina Åhrén skulle talas tillrätta och stödja blocket som har rennäringen som central i sin politik, blocket med Samelandspartiet i spetsen, som var ute efter maktskifte. Och tydligen var alla medel tillåtna eftersom till och med hennes barn hotades.

- Jag är ju kvinna och jag har min fasta inkomst utanför renskötseln. När min far slutar med renskötseln så kommer jag att behöva andra som ställer upp för mig. Och man menade att då skulle jag vara försiktig med vad jag gjorde och vad jag sa för att inte hamna utanför den här hjälpen. För mig spelar det ingen större roll, jag har valt att leva mitt liv och få min fasta inkomst utanför renskötseln. Men just att dra in barnen i det, då klev man över någon form av gräns, säger hon.

Det är inte första gången som kampen om makten i Sametinget passerar gränsen och ger obehagliga konsekvenser. Ett av de värre exemplen är från åren runt 2000-talet, då dåvarande renägarförbundets Nils Valkeapää utsattes för nattliga trakasserier och hotelser på ett hotell i Kiruna - det var dagen innan Sametingets öppnande och val av ny styrelse. Det tog Nils Valkeapää så hårt att han lämnade Sametinget för att aldrig återvända.

När det gäller hoten mot Christina Åhrén och hennes familj så säger hon att det inte är sametingspolitiker som ligger bakom, utan anhängare till bland annat Samelandspartiet. Men ändå menar hon att Sametingets ledamöter och partier har ett ansvar.

- Givetvis har de ett ansvar. Vad är det för politik som de driver och hur kan det här driva fram att det är såhär man ska lösa situationer? Man måste ju tänka på vad man säger från talarstolen och vad man säger till personer när man möter dem i andra sammanhang. För uppenbarligen tyckte de att det var helt ok att agera såhär.

I ett inlägg på sociala medier direkt efter hotelserna skriver Christina Åhrén att hennes barn inte kan få fortsätta leva i den här giftiga världen. De hade sett fram emot en invigning av Sametinget och att få se kronprinsessan, men istället fick de veta att om mamma inte röstade på Samelandspartiet så skulle de terroriseras och kastas ut.

- Jag känner att, är det såhär lätt och för en sån här fjantig sak, att göra mina barn så illa. Jag behöver inte det här. Min man har bott större delen av sitt liv utanför det samiska eftersom han är svensk. Och han säger att han har gett upp väldigt mycket för mig, han har flyttat från södra Sverige för att bo inom ett område för att mina barn ska få samiska på skolan. Och för att de ska kunna leva nära renskötseln och lära sig de saker som han tyckte var viktiga, men här tyckte han att nu räckte det faktiskt. Det här priset är inte värt att betala, säger Christina Åhrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".