Per Olof Nutti, Sametingets styrelseordförande
1 av 3
Per Olof Nutti, Sametingets styrelseordförande Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
Josefina Skerk, Jakt- och fiskesamerna
2 av 3
Foto: Thomas Sarri, Sameradion & SVT Sápmi
Stefan Mikaelsson. Foto: Olle Kejonen/ Sameradion & SVT Sápmi
3 av 3
Stefan Mikaelsson. Foto: Olle Kejonen/ Sameradion & SVT Sápmi

Per-Olof Nutti: Man bör inrätta en policy om att man inte kränker varandra

Josefina Skerk: Det är ju förstås ett jättestort demokratiskt problem
2:08 min

En av toppolitikerna i Sametinget blev hotad av personer som försökte påverka vilken styrelse som skulle få makten efter valet, och nu reagerar andra politiker.

 Josefina Skerk: Det är ju förstås ett jättestort demokratiskt problem

Per-Olof Nutti  från Samelandspartiet, och styrelseordförande i Sametinget vill inte kommentera enskilda fall.

- Men om det berör Sametinget i sin helhet så måste man ju betänka att man bör inrätta en policy om att man inte kränker varandra, säger Per-Olof Nutti i Samelandspartiet.

I Sametinget finns det två stora politiska block efter valet, där ingen av sidorna har en klar majoritet. Mellan dessa block står fyra vågmästarpartier med ett mandat var. 

Då det var dags att välja en ny styrelse i augusti i år ville enskilda personer påverka utgången av valet, och se till att det parti de sympatiserade med fick makten. Detta gjorde de genom att hota politikern Christina Åhrén, och försökte få henne att stötta blocket med Skogssamerna, Guovssonásti och Samelandspartiet.

Josefina Skerk i Jakt- och Fiskesamerna som tidigare varit Vice ordförande i Sametinget säger att man har ett  stort ansvar i Sametinget för hur man kommunicerar. 

- Det är ju förstås ett jättestort demokratiskt problem, och inte minst väldigt sorgligt för den människa som har drabbats av det här. Jag tycker att både som individ och parti har man ett stort ansvar i Sametinget för hur man kommunicerar med sina medlemmar och andra om sådana här saker. Till exempel för det behov som fanns för ett extra mandat och om det är "nu är alla medel tillåtna" så är det klart att man har ett jätteansvar om det händer sådana här hemska saker, säger Josefina Skerk i Jakt- och Fiskesamerna och som tidigare varit Vice ordförande i Sametinget.

Det är inte första gången sametingspolitiker blir utsatt för hot och trakasserier. I slutet på 90-talet ansattes politikern Nils Valkeapää hårt av sina partikamrater under ett plenum i Kiruna, och lämnade då politiken helt för att inte komma tillbaka.

Stefan Mikaelsson, Skogssamerna, har tidigare suttit som Sametingets talman, och haft ansvaret för att leda plenumsmötena i tinget:

- Det är ju så att man är ju rädd för hot och hat-attacker både utifrån och kanske även inne i Sametinget. Men som jag sa har det blivit bra mycket bättre men det innebär ju inte att man inte ska jobba ännu mer.

 - Sametingspartierna och sametingsledamöterna har ju ett varsitt respektive ansvar och det här är ju känt sen tidigare och man borde försöka hålla en attraktiv, vänlig och en hövlig ton mot varandra. Även om man har olika åsikter i sak så ska man inte vara kränkande eller förnedrande som det har hänt några gånger, säger Stefan Mikaelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".