Helsset/Helsingfors/Helsinki

Producenten överväldigad över Sameblods framgångar

2:32 min

På onsdag har Sameblod chansen att bli årets nordiska film. En stor ära säger producenten Lars Lindström.

Sameblod hade världspremiär vid filmfestivalen i Venedig för drygt ett år sedan. Den har därefter visats på festivaler runt hela världen och gått upp på biografer i sju länder.

Lars Lindström säger att han jobbar med filmen varje dag och det kommer förfrågningar om att visa filmen hela tiden.

-Det trodde vi inte och vi tänkte inte så. Vem kunde tro att en film om en ung samisk kvinna som söker rättvisa skulle genljuda över hela världen, säger Lindström.

Filmen hade Sverigepremiär i mars och har hittills setts av närmare 180 000 biobesökare.

Lars Lindström är mer än nöjd med denna siffra.

-Man hoppar ju ur skorna av stolthet och glädje. Alldeles fantastiskt för en film av den här sorten. Det här trodde ingen.

Sameblod har vunnit rader av priser på internationella festivaler, bland annat för bästa nordiska film vid Göteborgs filmfestival.

Onsdag kväll är filmen det svenska bidraget som i konkurrens med fyra andra bidrag tävlar om att bli årets nordiska film.

Prissumman är på 455 000 kronor men Lars Lindström ser andra värden med priset.

-Det betyder att filmen får ytterligare uppmärksamhet och det betyder att vi gjort en film som utmärker sig. Nu får filmen fokus igen och kan gå upp på bio igen. Det är ett stort pris och en stor ära om vi skulle vinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio