Kirste Paltto.
Kirste Paltto. Foto: Dan Robert Larsen, NRK Sápmi.
Helsset/Helsinki/Helsingfors

Paltto nominerad för bästa barn- och ungdomsroman

3:49 min

Inte bara Sameblod är nominerad till Nordiska rådets kulturpriser. Även Kirste Paltto är nominerad för bästa barn- och ungdomsroman.

Kirste Paltto är född i Utsjoki kommun i nordligaste Finland men är bosatt i Rovaniemi. Hon gav ut sin första bok Soagŋu 1971, började skriva på heltid 1975 och gav ut sin första barnbok, Vilges geađgi, 1980.

Hon har sedan dess skrivit en rad böcker: romaner, noveller, diktsamlingar och barn- och ungdomslitteratur.

2016 gav hon ut sin barn- och ungdomsroman Luohtojávrri oainnáhusat - Upplevelserna vid Luohtojávri, som är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Priset delas ut idag den 1 november i Finlandiahuset i Helsingfors.

- Jag har nog inte så stora förväntningar, säger Paltto till NRK Sápmi.

Huvudpersonerna, Urbán och Ritni, åtta respektive sex år gamla, är ute och tältar på egen hand för första gången. De vaknar av att en märklig flicka, Laksi, har kommit in i tältet. De blir vänner och tillsammans med Laksi överger de sin egen trygga värld och tar steget ut i det okända på ryggen till den stora örnen Alli. I Laksis värld, vid Luohtojávrri, finns väsen som barnen aldrig har sett förut.

Sammanlagt tolv böcker från olika språkområden är nominerade i klassen.

Även till Nordiska rådets stora litteraturpris är tolv böcker nominerade – dock ingen från det samiska språkområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista