Bilspår på skidspåret
Saboterade skidspår på Matojärvistadion Foto: Privat
Giron/Kiruna

Skidglädjen i Kiruna blev kortvarig då spåren saboterats

Skidspåren runt omkring Matojärvistadion i Kiruna är utsatta för sabotage. Spåren är förstörda då någon eller några kört med bil på spåren. Detta är inte ett engångstillfälle utan har inträffat upprepade gånger sedan skidpremiären för två veckor sedan.

- Det är framför allt motorburen ungdom i olika former som roar sig med att köra här med bilar, säger Sven-Erik Fjellborg, som drar skidspåren i Kiruna.

I Kiruna var man först i Sverige med att kunna dra skidspår på natursnö. Detta var något som uppskattades av skidentusiasterna i Kiruna men även av skidåkare på andra orter.    

- Vi har åkare från hela Sverige som ringer och vill komma hit och åka skidor, även norska åkare har varit hit. De ringer och frågar om hur skidförhållanderna ser ut här i Kiruna, säger Fjellborg.

Sven-Erik Fjellborg tycker att det är synd att skidspåren förstörs, då det vore ett bra tillfälle för Kiruna, som skidstad, att erbjuda bra träningförhållanden. Nu vill Fjellborg att åtgärder görs av Tekniska Verken som är ansvariga för motionsspåren.

- De är så dumt och onödigt. Jag brinner ju för att ge möjlighet för ungdomar att åka skidor, säger Fjellborg.

Det är ett återkommande problem samma period varje år, säger Anders Burman, enhetschef för fritid vid Tekniska Verken i Kiruna. Åtgärder görs, men de som förstör spåren hittar nya vägar att sabotera. Sabotagen brukar upphöra när mer snö kommer.  

- Vi håller på att åtgärda detta idag. Vi ska stänga igen med större stenar där vi vet att fordonen tar sig in på skidspåren, säger Anders Burman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista